Ik vind...02-07-2012

Meeloperij?

Vandaag of morgen tik ik zo’n knaap op zijn schouder en vraag het gewoon: “Hebben ze vorst voorspeld?”
“Hùh, wat bedoelt u?”, klinkt het dan.
“Nou ja, ik puf van de zomerhitte en jij draagt een wollen muts.”
Nu ben ik dan wel een verschrikkelijke pestkop, hoor. Als asymetrische dameskapsels ineens helemaal hip zijn en mijn buurvrouw - net terug van de kapper - verwachtingsvol informeert wat ik er van vind, dan kijk ik strak naar haar hoofd en roep vervolgens gespeeld verontwaardigd: “Nou, ik zou maar gauw terug gaan, want ´t is helemaal scheef geknipt!”
Ja, ik weet het. Populair maak ik me er niet mee. Maar ik kan het niet laten. In de trein gaf ik eens - mijn gezicht op standje ´medelijden´ - zo’n fashion-addict met een jeansbroek vol scheuren, gaten en rafels een euro met de toevoeging: “Alsjeblieft, een bijdrage voor een nieuwe broek.” Aan een hiphopper vroeg ik bezorgd: “Krijg je daar nou geen RSI van, iedere halve minuut met je arm naar achteren gaan om je broek op te hijsen?”
“Meelopers!”, denk ik intussen.
Nog even die wollen muts. Natuurlijk weet ik ook wel dat die uitdrukt: “Ik ben jong èn behoor tot de artistieke klasse.” Maar is dat nou niet ontzettend vermoeiend, dagelijks de dresscode te moeten volgen? Let wel: die muts trek je niet als een elfstedenrijder over je kop. Neen, je drapeert deze zodanig op je achterhoofd dat de punt als een slappe lul naar beneden wijst. En om te verhinderen dat de muts afglijdt, klem je die vast met een gigantische koptelefoon. Dan is het plaatje compleet!
En die eeuwige pet. Afhankelijk van je subcultuur de zonneklep naar voren, naar achteren, in je nek, opzij, omhoog. Furmoejúúúúnt!!!
Hiphoppers, skaters, arti’s, emo’s, hippies, metalheads, skinheads, rockers, etno’s, nerds, punks, gothic’s en alle andere die ik vergeten ben … I love them all. Toch vraag ik me af of ze na het wakker worden wel eens denken: “Pffoe…vandaag eventjes niet…ik trek nu gewoon aan waar ik me lekker in voel.”
Is het de drang je te ´onderscheiden van de rest´ of juist een poging om ‘erbij te horen’?
Wacht eens, was het pakweg 50 jaar geleden dan anders? Alle mannen droegen een wit overhemd met stropdas en grijs colbert. Vrouwen waren gerokt, liepen op pumps en hadden een vlinderbril op de neus. Méér was er niet. Neen, geef me dan toch maar 2012.

© Maarten Brorens