Nieuws

31 oktober 2023Anderstalig acteren
'Moet je ook wel eens in een andere taal acteren?'
Dit werd mij vorige week gevraagd. Ik moest even nadenken. Af en toe Duits. En diverse Limburgse dialecten. Ook heb ik wel eens zelfgeschreven Franstalige poëzie voorgedragen. Verder: een bijrol als Steven Spielberg in een TV-serie, Amerikaans dus. En vrij recent nog een volledig Engelstalige short: 'What to do with Johnny?' Deze door een jong en enthousiast team gemaakte productie staat online. Ga er maar eens goed voor zitten. En let ook eens op de verrassende beelden bij de aftiteling.
Waarschuwing: ik ben aanvankelijk géén aardige man!
https://youtu.be/6CGTJ_T9iBE?si=o9sMtOD6O4iyJGQs
9 oktober 2023Jeugdsubculturen in de mijnstreek
Spectaculair wordt de de presentatie van het boek 'The Post-Industrials'. De afgelopen jaren heeft een groot aantal enthousiastelingen - waaronder me, myself and I - zich veel moeite getroost om te komen tot een boek waarin de ontwikkeling van de jeugdsubculturen in de voormalige Oostelijke Mijnstreek centraal staat. Sedert de mijnsluitingen - nu ruim een halve eeuw geleden - lieten en laten de jonge generaties nadrukkelijk van zich horen.
Nieuwsgierig? Het feest is gratis toegankelijk. Wel graag aanmelden op de site van poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen.
(Kleine spoiler: Emile Roemer, 'gouverneur' van Limburg, is al jarenlang overtuigd fan van het genre heavy metal. Hij leverde ook een bijdrage aan het boek!)
Info en aanmelden:
https://nieuwenor.nl/programma/2023/10/15/boekpresentatie-the-post-industrials
14 juni 2023Geïnterviewd voor de radio
Vier personen werden voor L1-radio geïnterviewd in verband met het meerdaags artistiek project 'Crapuul in de Kelder' te Maastricht, waarover ik op 6 juni al berichtte. Luister (mij kom je aan het slot tegen), bekijk de website - www.crapuulindekelder.nl - en wees welkom op de locatie in het Landbouwbelang (ingang aan de Maaskade).
https://l1.nl/cultuurcafe-crapuul-in-de-kelder-177296
6 juni 2023Crapuul in de kelder
Naar aanleiding van het boek 'Crapuul. Kroniek van een krottenwijk' van Frank Bokern, initieerde Corina Karstenberg een artistiek project met uiteenlopende activiteiten, dat plaatsvindt in de kelder van culturele vrijplaats Landbouwbelang aan de Maaskade in Maastricht. Centraal staat een tentoonstelling van foto-portretten van oud-bewoners van de Maastrichtse buurt Stokstraatkwartier, gemaakt door Indra Moonen volgens een techniek die rond 1850 is ontwikkeld, de periode waarmee het boek begint.
Twee belangrijke personen die in positieve zin veel hebben betekend voor de wijk zijn mgr. dr. Henri Poels (die een eeuw geleden een vlammende rede hield waarin hij fel van leer trok tegen degenen die verantwoordelijk waren voor de mensonterend slechte leef- werk- en woonomstandigheden van de fabrieksarbeiders en hun gezinnen) en pater Castorius Groothuis (die vanaf de jaren veertig tot eind jaren zestig veel organiseerde voor de bewoners en met name de jeugd).
Aan mij als acteur de taak twee laatstgenoemde geestelijken te laten herleven.
Het programma en meer info: www.crapuulindekelder.nl
1 juni 2023Trailer Limburg Film Festival
Het vierdaagse Limburg Film Festival gaat vandaag van start. Allicht is er promotiefilmpje gemaakt en daaraan verleende ik met plezier mijn medewerking.
Zie hier het resultaat:
https://youtu.be/wC0QFQ-rE-0
10 mei 2023'Koempel Sjeng' op herhaling
Omdat ik merkte dat de nu in de voormalige Limburgse mijnstreek opgroeiende jeugd weinig kennis heeft van het industriële verleden van deze regio - de laatste van de twaalf steenkolenmijnen sloot in 1974 - besloot ik een educatieve voorstelling te maken, waarin ik als 'Koempel Sjeng' vertel over het zware werk ondergronds en vooral de daaraan verbonden hechte kameraadschap onder de mijnwerkers.
Op het Bernardinuscollege in Heerlen verzorgde ik vorig jaar drie uitvoeringen en recent werd ik uitgenodigd om deze te herhalen in het kader van een themaweek, waaraan dagblad De Limburger vandaag royaal - met bijna paginabrede foto van de voorstelling - aandacht besteedde:
https://epaper.limburger.nl/data/8580/reader/reader.html?t=1684078670442#!preferred/0/package/8580/pub/20830/page/5/alb/308355
9 mei 2023Opnames trailer LFF
Het Limburg Film Festival komt er weer aan. Mee te maken in Venlo op 1, 2, 3 en 4 juni. Elk jaar wordt ter promotie van het LFF een trailer gemaakt. Mij werd gevraagd om daar als acteur medewerking aan te verlenen en de opnames vonden gisteren plaats in respectievelijk Valkenburg, Roermond en Venlo.
Ongetwijfeld zal deze binnenkort online gaan.
29 maart 2023Tweede maal: 'Tekstverslaafd'
In een afgeladen café-gedeelte van poppodium Volt aan de Odasingel 88 te Sittard vond eind januari een open podium onder de noemer 'Tekstverslaafd' plaats. Dichters, schrijvers, singer-songwriters, rappers, hiphoppers en andere creatievelingen die met tekst in de weer zijn stonden beurtelings op het podium. Een geslaagd initiatief van dichter Drik Heffels, die hiermee een nieuwe traditie in gang wilde zetten en de gemeente Sittard-Geleen omarmde het evenement.
Welnu, de tweede editie komt eraan: donderdag 30 maart, vanaf 19.30 uur ontvangst met live muziek.
Ja, de eerste keer was ik erbij en nu ook weer. Met een aantal columns en wat pretentieloze poëzie.
25 januari 2023Morgen ben ik 'tekstverslaafd'
Het café-gedeelte van poppodium Volt aan de Odasingel 88 te Sittard biedt morgen, donderdag 26 januari vanaf 20.00 uur een open podium onder de noemer 'Tekstverslaafd' aan dichters, schrijvers, singer-songwriters, rappers, hiphoppers en andere creatievelingen die met tekst in de weer zijn. Een initiatief van dichter Drik Heffels, die hiermee in nieuwe traditie in gang wil zetten in de hoop dat er een stadsdichter voor de gemeente Sittard-Geleen uit voortkomt.
Die titel ambieer ik niet, ik woon immers al 40 jaar in Heerlen, maar wel vind ik het leuk om in de gemeente waar ik opgroeide enkele dichtseltjes en columns van mijn hand voor te dragen. Dat ga ik dan ook met plezier doen.
30 november 2022Morgen: voordragen
Voor de tweede maal dit jaar vindt in Café Pelt aan het Pancratiusplein te Heerlen een 'open podium' plaats. Mijn bijdrage zal bestaan uit enkele columns en gedichtjes die ik in de loop der jaren schreef. Donderdag 1 december, aanvang 20.00 uur. De organisatie is in handen van het collectief ' Ik ben in Heerlen: WAT NU?' en Sven Vek, de huidige Stadsdichter van Heerlen.
11 november 2022Zeven dagen Sint Nicolaas
Vanaf komend weekend sta ik wederom ingepland als een van de Goedheiligmannen tijdens het traditioneel evenement Het Landgoed van de Sint in de Schinvelder Hoeve te Schinveld. Zeven volle dagen staan me te wachten. Tot en met 4 december worden er - gezien de reserveringen - meer dan 9000 bezoekers verwacht.
2 november 2022Poëzie voordragen
Morgenavond ben ik een van de schrijvers die uit eigen werk voordraagt tijdens een open poëzie-avond, georganiseerd door PAND. Dit is een community die als doelstelling heeft 'de Heerlense binnenstad door middel van kunst en cultuur te boosten'.
Nu ben ik niet zo erg productief als dichter, maar toch heb ik de afgelopen decennia wel enkele ontboezemende versjes gecomponeerd. Ook neem ik wat columns mee.
Welkom. Adres: Maanplein 51 - in het fameuze Maankwartier. Aanvang 20.00 uur.
29 oktober 2022Opnames voor Mercedes-Benz
Een regisseur waar ik al vaker mee gewerkt heb nodigde mij uit voor een rol in een opleidingsvideo ten behoeve van het internationale callcenter van Mercedes-Benz in Maastricht. Daar vonden gisteren de opnames plaats.
Voor mij waren er in de rol van klant uiteenlopende buitenscènes, mét een Mercedes natuurlijk.
18 oktober 2022Alwéér in de krant
Recent vervulde ik een bijrol in de tv-serie Flikken Rotterdam. Weekkrant VIA Parkstad wijdde op 10 oktober een voorbeschouwing aan de uitzending en Dagblad De Limburger kwam er op 15 oktober in de rubriek 'Zjwieg mich...' van de editie Parkstad nog eens uitgebreid - met een van het tv-scherm genomen foto - op terug. Leuk!
7 oktober 2022In Flikken Rotterdam
Een bescheiden, maar cruciale bijrol vervul ik dit seizoen in aflevering 8 ('Au pair') van de tv-serie Flikken Rotterdam.
Uitzending: vrijdag 14 oktober 20.30 uur NPO1. Vooruitkijken kan nu al op NPO Plus.
29 september 2022Voice-over met zachte G
Stemmenbureau 'Zachte G Voice-over' gaf aan mij aan het bestand te willen toevoegen. Gisteren toog ik naar de studio in de gemeente Valkenburg aan de Geul om wat voorbeelden op te nemen.
Graag gedaan, met een zachte g.
27 september 2022Mokumse verhalen in Heerlen
De afgelopen decennia heb ik stapels columns geschreven. Een aantal daarvan zal ik voordragen op donderdag 29 september. In de selectie die ik maakte ligt de nadruk op mijn belevenissen in Amsterdam, een stad waar ik regelmatig verblijf.
Een aantal jonge Heerlenaren heeft zich verenigd onder de noemer 'Ik ben in Heerlen: WAT NU?!' en zij houden een 'Open Podium' in Café Pelt aan het Heerlense Pancratiusplein. Zij nodigden mij uit om ook een bijdrage aan het - ongetwijfeld gevarieerde - programma te leveren. Vandaar.
Publiek is natuurlijk meer dan welkom. Hoe meer zielen...
Aanvang 20.00 uur.
26 september 2022Qredits op herhaling
'Je bent weer op tv!', zo werd aan mij geappt, mét een foto ten bewijze.
Dat kan kloppen. Deze betreffende commercial van Qredits draaide al een jaar, maar is nu in een iets andere montage weer te zien in de landelijke reclameblokken.
Een link naar de commercial:
https://youtu.be/1f_YgGuFLXY
25 september 2022Wall #4 nogmaals te zien
Aanstaande woensdagavond is de thriller 'Wall #4' van Lucas Camps - waarin ik een van de bijrollen vervul - samen met andere shorts in zes verschillende Limburgse filmhuizen te zien tijdens De Avond van de Limburgse Korte Film.
3 augustus 2022Interview op de voorpagina
Hub Bertrand interviewde mij voor weekkrant VIA, editie Parkstad en mijn verhaal onder de kop 'Oud-redacteur Maarten Brorens uit Heerlen gooide het roer om en werd acteur: ‘Ik heb het gevoel dat het mooiste nog moet komen’' werd gepubliceerd op 2 augustus, prominent op de voorpagina met een paginabrede foto:
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220801_92671179?fbclid=IwAR2Wpcf3yKuNKlW1prUlhRnNoj5NpOLcvNeCj2xysgRUgs-QbTdtS228Wlo
16 juli 2022Live: beukende blues en classic rock
Puur genot om samen met je maten muziek te maken. We mochten eindelijk weer, na aan lange corona-pauze. Watch Out trad onlangs op en het voelde zowel voor ons als de bezoekers intens en zinderend. Dit was tevens het afscheidsconcert van onze solo-gitarist, die inmiddels in Zuid-Frankrijk woont. Als vanouds bevatte het programma voornamelijk beukende blues en stevige classic rock. En allicht ontbrak ook onze eigen 'smerige' Doorkijkblues niet, een nummer dat al dertig jaar op de setlist staat.
Van gasten ontvingen we tientallen telefoonfilmpjes en Isabelle Senden wist daar vakkundig een compilatie van te maken. Klik op de link en geniet van deze registratie met de lekkere sfeer van een oldskool bootleg.
https://youtu.be/-NnWE8SFhbk
30 juni 2022Première schoolvoorstelling 'Koempel Sjeng'
Na een lange voorbereidingstijd en uitstel vanwege de corona-pandemie kon dan eindelijk mijn zelfgeschreven solovoorstelling 'Koempel Sjeng' - een educatieve productie voor middelbare scholen - in première gaan in het auditorium van het Bernardinuscollege te Heerlen. Dinsdag 28 juni was er een try-out voor genodigden, daags erna volgden drie voorstellingen voor alle leerlingen van de tweede klassen.
Mijn optreden als mijnwerker - die verhaalt over het werk ondergronds en vooral de onmisbare kameraadschap - werd ingeleid door de korte speelfilm 'Barbara' van Mark Handels en na afloop was er gelegenheid om vragen te stellen, waarvan gretig gebruik gemaakt werd.
De begeleidende docenten hebben de voorstelling voor volgend schooljaar weer ingepland en wellicht dat ook andere scholen in de voormalige mijnstreek belangstelling tonen.
Er is tevens een promotietrailer gemaakt:
https://youtu.be/X0ZVcnOu21Q
16 juni 2022Bijrollen in THT en Flikken R'dam
Eind vorig jaar werd ik benaderd voor een bijrol in de nieuwe comedyserie Tenminste Houdbaar Tot van AvroTros, die inmiddels uitgezonden wordt. Mij zie je een paar keer voorbij komen in aflevering 8: donderdag 21 juli 21.26 uur NPO1. Kun je niet wachten? Vooruitkijken kan op NPO Plus.
Recent werd me ook een bijrol in Flikken aangeboden. Als Limbo dacht ik: 'Ahá, een thuiswedstrijd!'
Niet dus! Het betreft namelijk Flikken Rotterdam. Gisteren waren de opnames en wel voor seizoen 6, dat over enkele maanden van start gaat, ook bij AvroTros.
29 april 2022Morgen: op drie aftitelingen
Het zal niemand in Nederlands meest zuidelijke provincie ontgaan zijn dat april was uitgeroepen tot Limburg Filmmaand, mede vanwege het Limburg Film Festival in Venlo, dat vorige week werd afgesloten en waar onder meer 'Sjeemte' en 'Wall #4' werden vertoond, twee shorts waaraan ik als acteur bijdroeg.
De Limburgse RTV-zender L1 besteedt er ruim aandacht aan en zo worden morgen, zaterdag 30 april vanaf 16.00 uur, drie korte professionele producties uitgezonden.
Toeval of niet, maar in alle aftitelingen duikt mijn naam op. In ´Sjeemte` acteerde ik in een bijrol, voor ´Convoi Exceptionnel` fungeerde ik als nachtwaker op de filmset en ten behoeve van ´Wine` coachte ik de uit het westen van ons land afkomstige actrices in het spreken met een Limburgs accent.
22 april 2022Spreken voor De Man uit Rome
'De Man uit Rome' is een internationale speelfilm onder regie van Jaap van Heusden, die momenteel in de postproductie zit. Deze is deels in Limburg opgenomen. Samen met nog enkele andere acteurs met zuidelijke roots werd ik uitgenodigd om in een studio te Amsterdam enkele stemmen voor deze film in te spreken. Dat gebeurde gisteren.
Enige maanden eerder al had men mij benaderd met het verzoek wat zinnen in te spreken met een licht Limburgs accent als oefenmateriaal voor een van de gecaste Duitse acteurs. Hetgeen ik met plezier gedaan heb.
31 maart 2022Watch Out rockt weer!
Hoeraáááhhhh.... we kunnen weer! Rock- en bluesband Watch Out - waarin ik als gitarist mijn partijtje meespeel - heeft ruim twee jaar moeten wachten voordat ze weer op een kroegpodium zou mogen klimmen voor een optreden, helemaal live!
Het gaat nu gebeuren: zondag 10 april vanaf 15.00 uur in café De Pancraat aan het Pancratiusplein, midden in het uitgaanscentrum van Heerlen.
Vooral het stevige werk uit de jaren ´60, ´70 en ´80 komt aan bod. Muziekopnames, live-registraties, foto´s en wetenswaardigheden zijn te vinden op de FB-pagina WatchOut.
1 december 2021Aandacht in de pers
De redactie van Dagblad De Limburger had mijn FB-bericht over de opnames voor Tenminste Houdbaar Tot opgepikt en besteedde er aandacht aan, óók in de wekelijks verschijnende streekkrant VIA. Publiciteit is welkom natuurlijk. Zie hier:
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211201_95095544
19 november 2021Bijrol in nieuwe TV-serie
Tenminste Houdbaar Tot is een nieuwe komische dramaserie, die naar verwachting in de tweede helft van 2022 te zien is op NPO1 bij AvroTros. De regie is in handen van Jan Albert de Weerd, onder meer bekend als regisseur en schrijver van De Luizenmoeder.
Recent werd ik gecast voor een van de bijrollen en gisteren stond ik voor een draaidag ingepland. Mijn tegenspelers in de betreffende scènes zijn Ricky Koole, Juul Vrijdag en Ruben van der Meer.
7 november 2021Sint
Vanaf medio deze maand sta ik weer heel wat dagen ingepland als Goedheiligman tijdens het traditioneel evenement Het Landgoed van de Sint in de Schinvelder Hoeve te Schinveld. Daarnaast staan er ook nog enkele schoolbezoeken op het programma. Alles Covid-proof natuurlijk. Druk, druk!
29 oktober 2021Voorlezen uit eigen werk
Morgen, zaterdag 30 oktober komt in het zaaltje van café Pelt aan het Pancratiusplein te Heerlen een divers gezelschap bij elkaar om voor te dragen uit eigen of andermans werk. Publiek is natuurlijk van harte welkom.
De Heerlense stadsdichters Anoek Hilt en Jan Widdershoven organiseren deze avond - aanvang 19.30 uur - onder het motto: 'Open podium voor tekst en taal'.
Een van de sprekers draagt mijn voor- en achternaam en zal naar verwachting twee korte verhalen van eigen hand - geënt op de mijnstreek en Heerlen in het bijzonder - voorlezen.
20 oktober 2021Twee Oscars voor Limburg?
De uit het Zuid-Limburgse Bocholtz afkomstige acteur Joes Brauers speelt de hoofdrol in het aangrijpende oorlogsdrama ‘Do not hesitate’. Zondag jongstleden woonde ik een voorpremière bij en de film raakte me diep. Volkomen terecht dat deze productie namens Nederland is ingezonden voor de Oscars.
De Maastrichtse regisseur Lucas Camps draaide in het Limburgse Heerlen en Maastricht de korte thriller ‘Wall #4’ en deze beleefde al enkele succesvolle festivalvertoningen. De short - met deels Limburgse cast en crew en waaraan ik als acteur ook een steentje bij mocht dragen - is geselecteerd voor de International Competition op Interfilm Berlin, een van de grootste festivals voor korte films van Duitsland en tevens Oscar Qualifying, wat betekent dat als de film een prijs wint, deze automatisch meedingt bij de Oscars.
Mag ik zeggen dat Limburgers en cinema een uitstekende combinatie is?
13 oktober 2021Nú in de bioscoop!
'De Club van Sinterklaas & het Vergeten Pietje' is de titel van een nieuwe film die inmiddels landelijk in de bioscopen draait.
Zou je overwegen deze te gaan bekijken - wat ik kan aanraden, want het verhaal is reuze spannend! - dan kom je mij ook tegen op het doek. In een kleine bijrol als boer.
29 augustus 2021In De Club van Sinterklaas
De Club van Sinterklaas, bekend van onder meer de TV-serie en de jaarlijkse bioscoopfilms, is momenteel een nieuwe film aan het draaien.
Last-minute werd ik ingevlogen om een kleine bijrol in te vullen. Afgelopen zaterdag stond ik op de set als ´boer`.
Naar verwachting gaat de film medio oktober landelijk draaien in de bioscopen.
26 augustus 2021Tweemaal op NFF
Twee regisseurs benaderden mij vorig jaar voor een bijrol in hun korte films. Lucas Camps draaide `Wall #4´ en Floris Ramaekers ´Sjeemte`. Recent werd bekend dat beide producties landelijk in première gaan tijdens het aanstaande Nederlands Film Festival in Utrecht, respectievelijk op 27 en 29 september. Vanzelfsprekend ben ik dan daar.
`Wall #4´ is tevens geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie. Na het NFF krijgt deze film onder meer een vertoning bij Shortcutz in Amsterdam. De Limburgse première vindt overigens plaats op zaterdagmorgen 18 september in bioscoop Royal te Heerlen tijdens het Shift Film Festival. 'Sjeemte' draait diezelfde festivaldag in de ECI Cultuurfabriek te Roermond.
22 juli 2021Gouden Kalf voor Wall #4 ?
De korte film Wall #4 , geschreven en geregisseerd door Lucas Camps, is geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie van het aanstaande Nederlands Film Festival.
Lucas had mij gevraagd om een van de bijrollen te vertolken in deze thriller, hetgeen ik met plezier heb gedaan. Nu dus duimen met z´n allen!
Zie hier de teaser:
https://www.facebook.com/lucas128333/videos/865381264365315/
4 juli 2021Oeps...sommige filmpjes spelen niet af...
Enkele van de filmpjes op de ´showreel´ van mijn website spelen niet af. Da´s niet goed! Alsof een winkelier zijn etalage deels blindeert. Ook is het momenteel niet mogelijk er nieuw materiaal aan toe te voegen en loopt het qua actualiteit wat achter. Het blijkt een technisch probleem te zijn en er wordt aan gewerkt. Al met al krijgt de site een noodzakelijke technische update.
Dan maak ik van de gelegenheid maar even gebruik om aan onbeschaamde zelfpromotie te doen. Veel films en filmpjes staan namelijk integraal online en bij deze bied ik een groot aantal directe links aan. Laat je verrassen door het gevarieerde aanbod van afgelopen jaren!

https://youtu.be/kcOxpgnpV3o

https://youtu.be/S4GjpA7TwFI

https://vimeo.com/197094308

https://vimeo.com/262716032

https://youtu.be/OPwb9mE3F1o

https://npo.nl/limburgia/03-11-2017/VPWON_1261402

https://youtu.be/5cXYfYIG_-g

https://youtu.be/QeL-lZYxLpQ

http://l1.bbvms.com/view/liveblog_embed/2510121.html

https://vimeo.com/123404355

http://vimeo.com/61890036

https://youtu.be/4RgGB-UnaJs

http://youtu.be/p6WoGMOCEGw

https://vimeo.com/105850366

http://youtu.be/9mctgIsBPYw

http://youtu.be/2mdLyRfaPJs
1 juli 2021Metéén 112 bellen !
Nog niet zo lang geleden was ik in gesprek met iemand die me zeer lief is, toen zij plotseling verward en onverstaanbaar begon te brabbelen. Heb toen meteen 112 gebeld, hulp was snel ter plaatse en gelukkig is zij weer helemaal hersteld.
Met extra motivatie werk ik dus mee aan deze campagne van de Hartstichting, die iedereen bewust wil maken van de signalen van een beroerte en de boodschap wil afgeven dat in geval van metéén 112 gebeld moet worden. Als acteur werd van mij verwacht realistisch de tekenen van een beroerte weer te geven.
Meer info: https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/beroerte/herken-de-signalen-van-een-beroerte
25 juni 2021Weer een TV-commercial
Recent weer eens gecast voor een TV-commercial. Altijd leuk en uitdagend om te doen. Deze van Qredits - waaraan ik een aandeel mocht leveren - ging vandaag ´on air´: https://youtu.be/nEjEcLHJVok
23 juni 2021Online première
De eerder op deze pagina aangekondigde korte film ´What to do with Johnny?' is gisteravond tijdens het online BUas Film Festival in première gegaan. Cast en een deel van de crew hebben gezellig samen in de huiskamer van actrice Yvon Noltes onze eigen film plus de andere inzendingen bekeken.
Via allerlei kanalen stroomden na afloop hartverwarmende reacties binnen. Wie het gehele festival wil bekijken kan hier terecht (WTDWJ start op 26:30):
https://youtu.be/eE4sDu0NASk
3 juni 2021Twee landelijke campagnes
Tot tweemaal toe werd ik afgelopen weken gecast voor landelijke campagnes. Eén op het terrein van gezondheid en de andere richt zich op ondernemers. Voor eerstgenoemd project hebben de opnames reeds plaatsgevonden en voor de tweede word ik volgende week op de set verwacht.
Over beide opdrachten mag ik nog geen nadere mededelingen doen totdat de beelden ´on air´ zijn.
21 mei 2021Publiciteit in de pers !
De redactie van Dagblad De Limburger had blijkbaar mijn FB-post over de film ´What to do with Johnny?´ opgemerkt en besteedde er een publicatie met foto aan. Deze werd ook nog doorgeplaatst in weekkrant VIA. Leuk!
Zie hier: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210521_94254967?fbclid=IwAR05SSgNlCTSYK2H04xnR3Z1qtGVHh1t76dRWmd1gyykrjqlVZDNvOe1lpQ
11 mei 2021Uitgesteld
Het voor april geplande educatief project over het Zuid-Limburgs mijnverleden - bestemd voor het middelbaar onderwijs - waarin ik als ´Koempel Sjeng´ een rol vertolk, is voor de tweede maal als gevolg van de corona-maatregelen uitgesteld. Van uitstel komt echter geen afstel, dus alle hoop is nu gevestigd op 2022.
Daarnaast werd ik na casting aangenomen voor een serie voorstellingen van een landelijk bekend toneelgezelschap. Mede om organisatorische redenen is deze eveneens uitgesteld.
10 mei 2021´What to do with Johnny?´
In een dorpje aan de Kromme Rijn in de provincie Utrecht vertoefde ik enkele weekenden voor repetitie en opnames voor een short. Mijn rol: ´grumpy old man`. Om exacter te zijn: opa Henrick, die door zijn conservatieve levenshouding en macho gedrag de relatie met zijn kleinzoon Johnny danig heeft verstoord.
Het betreft een korte film, een mooi project van een internationaal gezelschap ambitieuze studenten van Breda University of Applied Sciences.
Voor mij en collega-spelers Yvon Noltes en Morris Hament bevatte het project een extra uitdaging: het hele scenario is Engelstalig.
Momenteel wordt deze short met de titel `What to do with Johnny?´ gemonteerd en de première zal in in juni plaatshebben. Like de FB-pagina, check alle verdere info en blijf op de hoogte!
https://www.facebook.com/wtdwJohnny
8 maart 2021Fotosessie
Een bevriende regisseur, waar ik al eens mee gewerkt heb, ontwikkelde een scenario voor een langspeelfilm. Via diverse fondsen kreeg hij al subsidie en nu staat nog een aanvraag bij het Nederlands Filmfonds op het programma.
Om die aanvraag te vervolmaken, wil hij er sfeerbeelden aan toevoegen en hij nodigde mij uit naar Amsterdam te komen voor een fotosessie. Vandaag heeft die plaatsgevonden.
Nu: fingers crossed!
22 december 2020BOA in `Sjeemte´
De uit Maastricht afkomstige, maar al jarenlang in Londen werkende regisseur Floris Ramaekers schreef het scenario voor de korte film ´Sjeemte´ (Maastrichts voor schaamte). Hierin staat een maatschappelijk thema centraal.
Deze maand werd gedraaid op diverse locaties in Limburg. Floris, die ook de regie deed, castte mij voor de rol van BOA. Voorwaarde was wel dat ik mijn tekst in loepzuiver Maastrichts dialect zou uitspreken. Dat is weer heel wat anders dan het ´plat´ dat in mijn woonplaats Heerlen wordt gesproken, dus heb ik flink geoefend en mijn Maastrichts werd OK bevonden.
Mijn tegenspelers waren vandaag Jochum ten Haaf en Luka Kluskens. Later dit jaar zal de film in première gaan.
12 december 2020Dóórgaan...
Corona heeft nog niet de hielen gelicht, maar gelukkig heb ik als acteur de afgelopen maanden - alhoewel het erg rustig was geworden - niet permanent duimen hoeven te draaien.
Ik werkte mee aan opnames van de videoclip rond het vrolijke lied ´Zwaai Zwaai Zwaai´, een productie van het team waarmee ik elk jaar Het Limburgs Sinterklaasjournaal en twee weken lang Het Landgoed van de Sint gestalte geef. Wegens corona waren beide producties dit keer gecanceld. Wel heb ik als Goedheiligman vijf schoolklassen mogen verblijden met een bezoek.
In een gigantische bioscoopzaal met een beperkt aantal genodigden de eerder uitgestelde première bijgewoond van de korte film ´Wine´. Mijn bijdrage aan deze productie was het coachen van vier actrices in ´spreken met een Limburgs accent´.
Een vrije dag ingevuld met figureren voor The Spectacular, een TV-serie die eind volgend jaar wordt uitgezonden. Was lekker om weer eens de dynamiek van een filmset te ondergaan.
Uitnodigingen voor audities (theater, film, TV) bleven komen - daar ben ik heel blij mee. Het gaat nu wel iets anders. Slechts één keer ben ik naar Amsterdam getreind voor een casting op locatie. Voor de rest gaat het live via Zoom of word ik verzocht een selftape op te sturen. Dat zijn ook leerzame ervaringen. In ieder geval ben ik gecast voor een bijrol in een short, die later deze maand wordt gedraaid.
Wat thuiswerken betreft: voor een uitgever ben ik stevig aan slag. Boeken redigeren is boeiend en dankbaar werk.
23 augustus 2020Stille Storm op Cinetree
De aangrijpende korte film Stille Storm van de jonge regisseur Guido Coppis is nu te zien op de video-on-demand dienst Cinetree.
Twee jaar geleden is deze gedraaid en als grootvader van de hoofdpersoon maak ik deel uit van de cast.
Zie: cinetree.nl/kort
22 augustus 2020Feniks naar filmfestival Florence
De korte film Feniks van de Limburgse regisseur Laurens Zautsen is geselecteerd voor het aankomende jaarlijkse filmfestival van Florence, het Firenze Film Festival. Tevens is deze als Phoenix genomineerd voor de award Best Student Film.
Als flegmatieke Jos maak ik deel uit van de cast, met in de hoofdrollen Loes Schnepper en Lars Brinkman. Op het Nederlands Film Festival 2019 in Utrecht kwam deze productie in aanmerking voor een Wildcard van 50.000 euro. Nu dus op naar Italië!
16 augustus 2020Eindelijk weer filmopnames!
De draaidagen waren - in verband met COVID-19 - uitgesteld, maar dit weekend vinden dan in het Royal Theater te Heerlen opnames plaats voor de korte film ´Wall #4´ van de uit Maastricht afkomstige maar al jaren in Amsterdam wonende regisseur Lucas Camps. Hij schreef ook het scenario.
Over dat laatste mag nog niet teveel verklapt worden, maar het spannende en humoristische verhaal speelt zich af in een bioscoop. Onder meer zit in de zaal een echtpaar en dat wordt door actrice Jacqueline Trip samen met mij vertolkt.
30 juni 2020´Bronsttijd´nu online
Onder leiding van de Amsterdamse regisseur Thomas Paschenegger werd twee jaar geleden op de Veluwe binnen een paar dagen tijd een film gedraaid. Ja, ik maakte deel uit van de cast (met verder Jacqueline Trip Salassa, Pleuni Veen en Jelle Visser) en het was een feest om met de enthousiaste crew te werken. Op filmfestivals oogstten we veel lof.
Reacties: "Deze film kruipt onder je huid." "I´m flabbergasted!" "Heel natuurlijk spel. Ik had het gevoel naar een documentaire te kijken." en "Ik werd er emotioneel van. Jullie hebben me diep geraakt."
We werden er met z´n allen een beetje verlegen van.
Kom, oordeel zelf en bekijk de film.
Deze staat namelijk nu online: https://vimeo.com/262716032
10 maart 2020Nieuwe showreel
Een compilatie van scènes uit diverse filmproducties waarvoor ik als acteur ingeschakeld werd. Een ´showreel´ dus. Vandaag vakkundig gemonteerd door René Driessen van Future Media Productions te Heerlen. Laat je verrassen!
https://youtu.be/S4GjpA7TwFI
5 februari 2020Feniks in Rotterdam en Maastricht
Samen met Loes Schnepper en Lars Brinkman maakte ik deel uit van de cast van Feniks, een korte film van Laurens Zautsen. Deze werd op het Nederlands Filmfestival 2019 bekroond met een Wildcard ter waarde van 50.000 euro. Feniks is inmiddels op diverse festivals te zien geweest. De tour gaat nog even door: dinsdag 11 februari 19.45 uur tijdens Rotterdams Open Doek in theater LantarenVenster Rotterdam, samen met drie andere shorts; zondag 16 februari 16.00 uur in filmhuis Lumière Maastricht, samen met de korte film Asnacht van Jeroen Mourmans.
17 januari 2020Op TV aan de tand gevoeld
Zelf heb ik honderden mensen geïnterviewd, maar zelf aan de tand gevoeld worden, voelt wat onwennig. Edoch, het kwam allemaal goed. Volgens mij heb ik best wel wat zinnige dingen gezegd.
Lex Nelissen interviewde mij voor RTV Parkstad in het kader van zijn populaire TV-serie Lex Ontmoet. Draait momenteel in de carrousel op Ziggo kanaal 40.
Mededeling voor mijn niet-Limburgse FB-vrienden: ondertiteling is helaas niet voorhanden.
Zie hier:
https://youtu.be/2cme1J-zxPs
13 januari 2020Verrast met Juryprijs Limburg Film Festival !
Tijdens de laatste dag van het Limburg Film Festival werd ik zondagavond tijdens de prijsuitreikingsceremonie plots naar het podium geroepen. De jaarlijkse Speciale Juryprijs werd mij toegekend. Ik was overdonderd en snapte nu waarom daags ervoor mij met een smoes nadrukkelijk werd verzocht aanwezig te zijn.
Ik kreeg te horen: "Als waardering voor jouw bijzondere inzet. Jij verbindt je als acteur, schrijver, coach en mentor, vaak belangeloos, aan talloze films van met name jonge makers."
Prijzen vergaren is niet mijn insteek. Ik doe het uit liefde voor het vak en het plezier dat ik put uit de tomeloze creativiteit en het aanstekelijk enthousiasme van jonge collega´s. Maar een schouderklop als deze voelt natuurlijk enorm goed!
De regionale pers besteedde er aandacht aan: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200112_00141572
10 januari 2020Nachtwaker
Op het Limburg Film Festival in Venlo bekeek ik onder meer de in Heerlen gedraaide film Convoi Exceptionnel, geregisseerd door Genio de Groot. Tot mijn verbazing zag ik mijn naam langskomen op de aftiteling. Ik had immers geen rol in deze productie. Toen schoot het me te binnen: ik was tijdens de draaiperiode voor één nacht last-minute ingevlogen als setbewaker.
23 december 2019Feniks op Limburg Film Festival
De film Feniks van Laurens Zautsen, bekroond met een Wildcard op het Nederlands Film Festival, is geselecteerd voor het Limburg Film Festival. Te zien op vrijdag 10 januari vanaf 19.00 uur in De Nieuwe Scène te Venlo. Jos is mijn naam in deze productie.
16 december 2019Interview voor TV
Morgenvroeg zit ik in de studio van RTV Parkstad te Landgraaf. Lex Nelissen nodigde mij uit voor zijn succesvolle interview-serie Lex Ontmoet. Gedurende twintig minuten zal hij mij het hemd van het lijf vragen. Uitzending op TV is gepland voor begin volgend jaar.
10 december 2019Educatieproject over de mijnen
Mijn eerdere optredens als mijnwerker Koempel Sjeng hebben geleid tot een educatieproject, dan nu in de steigers staat. Pieter-Jan Rijken schreef het boek Het Dwaallichtje, een spannend verhaal dat de jeugd veel informatie geeft over het werk in de Limburgse kolenmijnen, die ruim een halve eeuw geleden gesloten werden. Vandaar dat ook uitgever Leon van Dorp bij het project is betrokken. Momenteel legt Pieter-Jan de laatste hand aan een in de klas te gebruiken werkboek. We krijgen de beschikking over de korte, dramatische speelfilm Barbara van Mark Handels, die op realistische wijze het mijnwerkersleven verbeeldt. Als Koempel Sjeng lever ik dan een acterende bijdrage als aansluiting op de film.
Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege in Heerlen staat achter ons en dat betekent dat op zijn school het project in april van start gaat!
15 november 2019Goedheiligman
Vanaf morgen weer gedurende de komende twee weken regelmatig aan de slag als Sint Nicolaas op Het Landgoed van de Sint in de Schinvelder Hoeve te Schinveld. Vrijwel dagelijks wordt daar honderden kinderen een uitgebreid programma geboden, met als een van de hoogtepunten het bezoek aan de Sint!
8 november 2019Gecast voor Google Duitsland
Na het opsturen van een door mij in het Duits ingesproken castingvideo uitgenodigd op casting voor een online commercial van Google Deutschland. Rol gekregen! Volgende week dinsdag zijn de opnames in Amsterdam.
28 oktober 2019Première 2e Limburgs Sinterklaasjournaal
Het tweede Limburgs Sinterklaasjournaal, nóg beter en spannender dan vorig jaar is klaar. Alle elf afleveringen worden voor makers en genodigden vertoond tijdens een feestelijke première, morgenvroeg in bioscoop Foroxity te Sittard. Mijn alias Boef Fons zal zich nadrukkelijk laten gelden op het scherm.
Hier een van de promo´s van de serie, die draait op verschillende TV-zenders:
https://youtu.be/7KkqBHDsQ3o
1 oktober 2019Actrices Limburgs leren
Filmmaakster Anna Demianenko uit Heerlen heeft een korte film geschreven, een verhaal over familieverhoudingen: Wine.
Zij heeft ervoor gekozen deze in Limburg te situeren en dat betekent dat de door haar gecaste niet-Limburgse actrices het spreken met een zuidelijk accent dienen te leren. Zij vroeg mij de taak van dialect-coach op me te nemen. Dat doe ik graag.
Dit betekent dat de komende weken volgens een door mij opgezet plan vier actrices ermee aan de slag gaan. Het betreft Lisanne Hoefnagels, Albertine de Kanter, Joy Verberk en Christanne de Bruijn.
30 september 2019Feniks verdient Wildcard op NFF
Afgelopen voorjaar hebben we met crew en cast hard en met veel plezier gewerkt aan de film Feniks. Tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht bekroond met een dikke waardering. We zijn met z´n allen nu lichtelijk euforisch!
Regisseur Laurens Zautsen krijgt van het Nederlands Film Fonds een Wildcard, een bedrag van 50.000 euro, te besteden aan zijn volgend filmproject.
2 september 2019Verstandelijk beperkte man
Ten behoeve van een online sollicitatiemodule voor de zorgsector ben ik geboekt in de rol van een verstandelijk beperkte man: Bert. Vrijdag aanstaande vinden de opnames plaats in Gorinchem.
24 augustus 2019Landelijke première Feniks
De HKU-film Feniks beleeft haar landelijke première op zondag 8 september vanaf 20.00 uur in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort.
De Limburgse première is gepland voor zaterdag 14 september 17.30 uur in ECI te Roermond tijdens het SHIFT Film Festival.
Wie mij samen met collega´s Loes Schnepper en Lars Brinkman op het scherm aan het werk wil zien, is welkom. Hier de teaser:
https://vimeo.com/348781152
18 juli 2019Hoorspel rond bevrijding
Vandaag een gesprek gehad met enkele mensen van Theatergroep Xtravagant onder leiding van regisseur Max Foxen. Zaterdag 21 september staat Brunssum in het teken van de bevrijding en een van de programma-onderdelen is een groot theaterproject in en rond D´r Brikke-oave. Mij is gevraagd mee te werken aan een hoorspel, een beklemmende weergave van een inval door Duitse soldaten. Een deel van het hoorspel wordt binnenkort door mij en andere acteurs in een studio ingesproken en tijdens de uitvoeringen is voor mij ook nog een spelende rol weggelegd.
14 juni 2019Optreden met de band
Beukende blues, swingende rock & roll, sappige hardrock, smeuïge ballads en alles wat zich daar tussenin bevindt. Coverband Watch Out heeft het allemaal in huis.
Samen met mijn muzikale maten ga ik er live tegenaan, aanstaande zondag vanaf 16.00 uur in café De Pancraat aan het Pancratiusplein in Heerlen. Welkom!
15 mei 2019Boef in Sinterklaasjournaal
Had ik vorig jaar een bijrol een een van de afleveringen van het Limburgs Sinterklaasjournaal, dit keer hebben de makers er na casting voor gekozen om mij deel te laten uitmaken van het boevenduo Fons & Frieda, dat als rode draad door alle elf afleveringen loopt. Beiden dreigen het feest rond de Goedheiligman danig in de war te schoppen, maar uiteindelijk loopt het natuurlijk goed af.
Morgen is de eerste draaidag en er zullen nog vele volgen op uiteenlopende plekken in Zuid-Limburg.
1 mei 2019Geef me dan maar alleen de slagroom!
´Geef me dan maar alleen de slagroom!´ met als ondertitel ´Beschouwingen vanuit een verzorgingshuis´
is de titel van het boek dat mijn moeder, Lucie Verzandvoort, recent schreef. De eindredactie lag in mijn handen.
Bij een val liep mijn in Amsterdam geboren en nog zeer vitale moeder (91) een gebroken knie op en dat betekende twee maanden opname in een verzorgingshuis. Daar was genoeg te beleven en om de tijd te doden hield ze een dagboek bij. Ze liet zich meevoeren op het dagelijks levensritme van bewoners en personeel. Er werd gemopperd en gelachen. Gezongen en gebeden. Ze was getuige van komische voorvallen, maar ook zag ze om zich heen aftakeling en schrijnende eenzaamheid. Zij schreef alles op. In een onderhoudende, vlotte en hedendaagse stijl.
Tussendoor keek mijn moeder terug op memorabele momenten uit haar avontuurlijk leven. Ze woonde op uiteenlopende plekken in heel Nederland, dook met haar familie onder tijdens de spoorwegstaking in het oorlogsjaar 1944, bereisde jarenlang de wereld als zeevrouw, trouwde met een Valkenburgse horeca-man, verhuisde naar Limburg, werd moeder van drie kinderen en werkte tot aan haar VUT als onderwijzeres.
Uitgever Leon van Dorp is samen met mij inmiddels begonnen aan een promotiecampagne. Het boek is verkrijgbaar bij hem, in de boekhandel en bol.com.
14 april 2019Tranen tijdens einduitvoering
Jaarlijks geeft de acteergroep volwassenen van het centrum voor kunstbeoefening Kumulus in Maastricht - waar ik al jarenlang deel van uit maak - een einduitvoering. Dit keer was dat gistermiddag. Verschillende ideeën waren afgelopen maanden uitgeprobeerd en tenslotte werd gekozen voor een thema dat ik had ingebracht: De Windtelefoon. Gebaseerd op een werkelijk bestaand fenomeen in Japan. Een kunstenaar heeft in zijn tuin een telefooncel geplaatst met daarin een niet aangesloten telefoontoestel. Honderden Japanners hebben er inmiddels gebruik van gemaakt, er ´gesproken´ met overleden dierbaren en hun gevoelens laten stromen.
Iedere acteur en actrice deed een eigen verhaal en in de zaal kwamen hoorbaar emoties los. Er werd gehuild en na afloop spraken diverse bezoekers ons met natte ogen aan. Daar werden wij met z´n allen stil van.
25 maart 2019Geboekt voor TV-film
Na casting te horen gekregen dat ik geboekt ben voor een kleine rol als buurtagent in een TV-film. Regisseur is Stanley Kolk en titel van de productie is Hemelrijken. Het verhaal rond twee zussen waarvan een er niet in slaagt uit het criminele circuit te blijven speelt zich af in de Eindhovense wijk Hemelrijken. Begin mei zijn er voor mij twee draaidagen in Eindhoven. Uitzending via NPO is gepland begin volgend jaar.
6 maart 2019Limburgse HKU-film Feniks
De Limburgse regisseur Laurens Zautsen benaderde mij onlangs voor medewerking aan een afstudeerfilm van hem en enkele studiegenoten aan de HKU in Utrecht. Na al het materiaal dat de productie me gestuurd had doorgenomen te hebben en een gesprek met Laurens ben ik om. Goed scenario. Professionele aanpak. Medespelers zijn Gouden Kalf-winnares Loes Schnepper en de veelbelovende jonge acteur Lars Brinkman. Hij speelt een modestudent die naar Limburg terugkeert om zijn depressieve moeder er van te overtuigen dat ze haar carrière als zangeres weer moet oppakken. Ik ben de vriend van de moeder. Feniks heet de film.
Er zijn inmiddels twee repetities in Rotterdam gepland. Eind maart, begin april zijn er diverse opnamedagen in Zuid-Limburg.
24 februari 2019Mijn moeder schrijft een boek
In de zomer van vorig jaar verbleef mijn nog steeds zelfstandig wonende 90-jarige moeder twee maanden in een verpleegkliniek vanwege een gebroken knie. Daar hield ze een dagboek bij en vulde dat aan met anekdotische verhalen uit haar lange leven. In overleg met haar voerde ik de eindredactie en uitgever Leon van Dorp uit Heerlen vind het verhaal dusdanig aantrekkelijk, dat hij het wil uitgeven.
Wordt vervolgd!
16 februari 2019Host op filmpremière
Tot Inkeer / Le Retour Sur Soi-Même. Respectievelijk de Nederlandse en Franstalige titel van een historische korte film van de jonge Limburgse regisseur Vincent Konings. Beschreven wordt een deel van het leven van Sint Gerlachus van Houthem-Valkenburg. Hij zou geleefd hebben in de middeleeuwen.
Mij is gevraagd om als host de feestelijke première-middag aan elkaar te praten, morgen in bioscoop Foroxity te Sittard.
15 februari 2019Stille Storm online
De film Stille Storm van Guido Coppis, die in 2018 werd uitgeroepen tot de beste Euregionale Film op het Euregion Film Festival, en de prijs voor Beste Nieuwe Maker won op het Limburg Film Festival, staat online. In deze productie vertolk ik de rol van grootvader van de jonge hoofdpersoon.
Een coming-of-age film over depressie en je eigen plek in de wereld vinden.
https://vimeo.com/247873146
6 december 2018Lezing over subculturen
In het kader van de promotie van het eerder aangekondigde, nog samen te stellen, boek over jeugdsubculturen in de voormalige mijnstreek, vindt in de tijdelijke Kulthoek in het centrum van Heerlen een bijeenkomst plaats met sprekers op vrijdagavond 7 december. Mij is als ´ervaringsdeskundige´ en eindredacteur van het boek gevraagd ook wat te vertellen. Ik heb een smeuïg verhaal geschreven: ´Van vetkuiven tot metalheads´.
21 november 2018Sint
Vanaf vandaag maak ik twee weken lang - net als vorig jaar - deel uit van het project Het Landgoed van de Sint in de Schinvelder Hoeve te Schinveld. Samen met twee collega-Sinterklazen. We zijn vrijwel dagelijks present om met onze talrijke Pieten enkele duizenden kinderen te verblijden met een uitgebreid programma.
18 november 2018Jeugdboek over de mijnen
Om jeugd van nu meer bekend te maken met het mijnverleden van Limburg (de laatste kolenmijn sloot in 1974), schreef Pieter-Jan Rijken een spannend boek: Het Dwaallichtje.
Aan het programma rond de boekpresentatie zaterdag jongstleden in het Nederlands Mijnmuseum te Heerlen mocht ik ook een aandeel leveren. Aansluitend op de korte film Barbara van Mark Handels (waarin een mijnwerker ondergronds verongelukt) kwam ik als mijnwerker op en vertelde een emotioneel verhaal over de kameraadschap onder de koempels en de noodzaak daarvan.
Ook nu - ik hoorde het al eerder na mijn act als Koempel Sjeng - kreeg ik te horen: "Ga hiermee naar scholen!"
15 november 2018Sinterklaasjournaal op L1
De Limburgse zender L1 besteedde aan het eerste Limburgs Sinterklaasjournaal (waarin ik ook opduik) uitgebreid aandacht in een nieuws-item. De serie wordt overigens niet uitgezonden door L1, wel door een aantal andere zenders.
Zie hier:
https://l1.bbvms.com/view/video/3208565.html
5 november 2018Kleine rol
Regisseur Thomas Paschenegger uit Amsterdam heeft een nieuwe film film ontwikkeld, samen met acteur Jelle Visser. Met beiden heb ik al vaker samengewerkt. `Puppy Love` is de werktitel. Het betreft een coming-of-age over een jongen in de twintig die na een traumatisch misverstand er achter komt dat het tijd wordt verantwoordelijkheid te nemen voor zijn leven en gevoelens. Thomas benaderde mij voor een kleine bijrol als ex. Zaterdag aanstaande wordt gedraaid in het Noord-Hollandse Landsmeer.
29 oktober 2018Première Sinterklaasjournaal
Morgenvroeg vindt in bioscoop Foroxity te Sittard voor medewerkers en genodigden de première plaats van Het Limburgs Sinterklaasjournaal. Dat wil zeggen: alle afleveringen worden achter elkaar vertoond.
Van 12 november t/m 5 december elke maandag, woensdag en vrijdag te zien op diverse televisiezenders.
27 oktober 2018Cultuurmaatje
Ben benaderd door een middelbare scholier uit Heerlen - van een mij goed bekende familie - met het verzoek of ik dit schooljaar zijn ´cultuurmaatje´ wil zijn.
Natuurlijk!
Dit betekent onder meer dat hij me gaat uithoren over mijn vakgebieden acteren en schrijven en daar verslag van doet. Daarnaast begeleid ik hem bij het voorbereiden en uitvoeren van een project: het opnemen van een TV-commercial. Spannende uitdaging voor hem en mij!
15 oktober 2018Bronsttijd naar festival
De film Bronsttijd van Thomas Paschenegger werd recent in Rotterdam enthousiast ontvangen en is nu geprogrammeerd voor het SHIFT Film Festival in filmhuis Lumière te Maastricht. Deze productie is te zien op zaterdag 17 november.
In het magazine van het Limburgse platform voor filmmakers CineSud staat onder meer:
Thomas Paschenegger maakte de onder de huid kruipende korte film BRONSTTIJD, met in indrukwekkende hoofdrollen Maarten Brorens en Jacqueline Trip: “I believe improvisation can only work well if the actors have a lot of ammunition to use.”
4 oktober 2018Het Limburgs Sinterklaasjournaal
Het allereerste Limburgs Sinterklaasjournaal - waarin ik ook een rol vervul - komt er aan. Zal online en op diverse regionale zenders te zien zijn.
De website is nu al in de lucht:
https://www.limburgssinterklaasjournaal.tv
29 september 2018Prominent
De commercial die nog geen twee weken geleden werd gedraaid is al online en op TV. Zie ons eens heerlijk relaxen op het comfortabele zitmeubilair van Prominent.
https://youtu.be/7JWsZocLmRc
14 september 2018Weer een commercial
Na casting bericht gekregen dat ik weer geboekt ben voor een rol een in een commercial. Ik heb niet geteld, maar volgens mij wordt dit mijn 10e TV-reclame.
Volgende week reis ik naar Nunspeet voor de opnames.
19 augustus 2018Productie-assistent
Doorgaans sta ik vóór de camera. Vandaag draaide ik mee in de productie. Heel leerzaam om eens mee te maken!
Naar aanleiding van het boek van Hans Meex ´Levenslang ziek´ (waar ik de eindredactie van deed) wordt een docu gemaakt door filmmaker Yorn Heijnen. Een van de productie-assistenten viel door familie-omstandigheden plotseling uit en mij werd gevraagd te vervangen.
20 juli 2018Spaanse conducteur
Deze week werd ik onverwacht gevraagd om een rol te vervullen in een van de afleveringen van het allereerste Limburgs Sinterklaasjournaal, een project van het team waarmee ik ook jaarlijks samenwerk op Het Landgoed van de Sint. Gisteren in de vroege avond hadden de opnames plaats op een verlaten treinstation. Voor de kijkerskinderen is het een stationnetje in Spanje. Mijn rol: een Spaanse conducteur, Nederlands sprekend met een zwaar Spaans accent. Ik beheers het Spaans niet, dus ter voorbereiding had ik de avond ervoor op TV geruime tijd een Spaanse zender beluisterd.
20 juli 2018Mijnwerkers: koempels
Door buitenstaanders werden de Limburgse mijnwerkers ´koelpiete´ genoemd. Onder elkaar waren ze ´koempels`. Keiharde werkers waren het, dappere mannen. Mij werd gevraagd om tijdens een open dag - dat was gisteren - van bedrijvencentrum Carbon6 in Heerlen als mijnwerker ´Koempel Sjeng´ gasten uit het hele land rond te leiden op dit bedrijventerrein waar voorheen de particuliere mijn Oranje Nassau I stond. Heel wat belangstellende vragen kreeg ik te beantwoorden.
Een van de opmerkingen die ik na afloop kreeg: "De jeugd van nu weet niets meer van het mijnverleden van deze streek. Je moet hier een scholenproject van maken!"
Daar ga ik eens goed over nadenken!
27 juni 2018Boek over subculturen
Een aantal maanden geleden vond in de etalage van cultuurcentrum Schunck te Heerlen een expositie plaats met als thema: de subculturen in regio Oostelijk Zuid-Limburg na de sluiting van de steenkoolmijnen. In een periode van zo´n 50 jaar heeft de jeugd zich hier op cultureel gebied behoorlijk geroerd: muziek, kunst, noem maar op. Titel van de expo: The Post-Industrials. Deze sloeg zodanig aan dat er plannen kwamen tot uitgave van een boek. Kartrekker is stadshistoricus Michel Lemaire, die een club enthousiastelingen om zich heen verzamelde om het project vlot te trekken. Mij is verzocht om als meedenker, verhalenschrijver en eindredacteur deel te nemen. Natuurlijk heb ik ja gezegd.
https://thepostindustrials.com
5 juni 2018´Bronsttijd´ geselecteerd
De première van de film ´Bronsttijd´ van Thomas Paschenegger uit Amsterdam vond plaats op zondag 27 mei in LantarenVenster tijdens het Rotterdams Open Doek Filmfestival. Hierin vervul ik een van de leads. Regisseur/scenarioschrijver Shariff Nasr - die onze film inleidde - riep na afloop spontaan: "I´m flabbergasted!" Andere reacties: "Heel natuurlijk spel van de acteurs. Ik had het gevoel naar een documentaire te kijken." en "Ik werd er emotioneel van. Jullie hebben me diep geraakt." Tsja, toen zaten we met z´n allen - cast en crew - toch even een potje verlegen te wezen.
Inmiddels is de film ook geselecteerd voor het SHIFT Film Festival van CineSud (15 t/m 17 nov. Lumière Maastricht).
9 mei 2018Bokkenrijders!
Onder regie van Paul Haans is recent in Limburg een korte film geschoten met als thema de legende van de Bokkenrijders. Titel: `Voor Galg en Rad`. In de hoofdrollen onder meer Peter Faber, Tygo Gernandt en Joes Brauers. Voor mij was ook een rol gereserveerd, maar helaas kon ik die qua tijd niet combineren met andere geplande werkzaamheden.
Bij wijze van opwarmer vond eind vorig jaar in Kasteel Hoensbroek een theaterparcours plaats. De rol van schout (in de film: Peter Faber) werd door mij ingevuld.
Volgende week spreek ik in een studio ten behoeve van deze film wat tekst in.
6 mei 2018Interviewen voor CineSud (3)
Voor wie ze nog niet gelezen heeft: hier nog enkele verhalen die ik schreef voor CineSud:

https://www.cinesud.nl/vincent-konings-verfilmt-wilde-periode-van-sint-gerlachus-uit-houthem/

https://www.cinesud.nl/matheu-hinzen-hoofdrol-film-familie-slim-nu-bioscoop/

https://www.cinesud.nl/leermomenten-valerie-en-kim-masterclass-regie-remy-heugten/

https://www.cinesud.nl/hotel-oswald/

https://www.cinesud.nl/limburgse-filmcomponisten-eensgezind-moet-ego-opzij-zetten/
4 mei 2018Studenten-remake van Pleh!
Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik gecast werd als verbaasde huisarts voor de populaire TV-commercial ´Pleh!´ van Interpolis.
Nu kwam ik bij toeval op YouTube wat grappigs tegen: een remake door studenten van Grafisch Lyceum Rotterdam.
Leuk gedaan!
Voilá:
https://youtu.be/ztoBiPkey7A
3 mei 2018Nieuwe versie ´40 procent´
In 2012 vertolkte ik de alcoholische Peter in de korte film ´40 procent´, een project van een aantal jonge filmmakers.
Geen vrolijk verhaal, maar wel met een ´happy end´.
Nu zag ik recent op Vimeo dat een nieuwe montage van de film is gemaakt.
Enjoy:
https://vimeo.com/105850366
1 mei 2018De Worstenhemel
Via diverse kranten en online media hield ik een vurig pleidooi voor een zeer bijzonder evenementenpodium in mijn woonplaats Heerlen.
Lees hier:

http://parkstadactueel.nl/2018/05/01/worstenhemel-moet-er-komen/

http://www.prepresskelpen.nl/epaper/1818_heerlen/page_8.html
23 april 2018Casten met Ben Sombogaart
Regisseur Ben Sombogaart (onder meer De Tweeling, Bride Flight, Knielen op een Bed Violen) verzorgde afgelopen weekend op uitnodiging van CineSud in Maastricht een interactieve masterclass casting voor acteurs en filmmakers. Gewerkt werd met scènes uit zijn later dit jaar uit te komen film ´Rafaël´.
Met twee verschillende actrices deed ik ´casting´.
Mooie tips voor acteurs: kom op casting met eigen ideeën, onder meer over de interpretatie van de scènes en jouw karakter èn...ga conform je rol gekleed en gekapt op auditie.
18 april 2018´Bronsttijd´in première
De film ´Bronsttijd´ van Thomas Paschenegger, waarin ik een van dragende rollen vervul, is geselecteerd voor het Rotterdams Open Doek Festival en beleeft daar haar première. Vertoning op zondag 27 mei.
Meer info:
https://www.lantarenvenster.nl/programma/festival-premieres-even-lekker-hunkeren/
31 maart 2018Prijzen voor ´Stille Storm´
De speelfilm ´Stille Storm´ van de jonge regisseur Guido Coppis, welke mede is geproduceerd door Paul Ruven, is tijdens festivals in de prijzen gevallen.
Guido ontving de prijs Beste Nieuwe Limburgse Maker (Best Newcomer Award) tijdens het Limburg Film Festival in Venlo en tijdens het Euregion Film Festival in Heerlen werd ´Stille Storm´ bekroond met de prijs ´Best Euregional Film´.
Als acteur in de rol van grootvader van de depressieve hoofdpersoon leverde ik een bijdrage aan deze productie, die nu langs meerdere festivals gaat toeren.
25 februari 201850 jaar ´arthouse´ in Heerlen
Omdat precies een halve eeuw geleden in Heerlen werd gestart met het vertonen van arthouse-films, hield Filmhuis De Spiegel een drukbezocht evenement.
Voor CineSud Magazine interviewde ik tevoren enkele betrokkenen met betrekking tot dit bijzondere jubileum:
https://www.cinesud.nl/filmhuis-spiegel-viert-zaterdag-24-februari-50-jaar-arthouse-heerlen/
Oh ja, zelf werd ik ook geïnterviewd. Op camera. Over mijn favoriete film aller tijden. Zie hier:
https://youtu.be/xD3Fs2ICXCQ
23 februari 2018TV-film ´Limburgia´(2)
De TV-film ´Limburgia´ van Noël Loozen - waarin ik een van de bijrollen vertolk - heeft na de première op het NFF in Utrecht nog enige bioscoopvertoningen in Limburg gehad. Zowel NPO als de Limburgse zender L1 zonden de film uit.
Terugkijken kan hier:
https://npo.nl/limburgia/03-11-2017/VPWON_1261402
2 februari 2018Geen vertrapte bloemen...
Gisteren had in de Toneelacademie Maastricht een permanente voorstelling plaats van een video-installatie. De korte filmpjes - doorlopend geprojecteerd via enkele oude TV´s - waren geïnspireerd op de film ´Die Klage der Kaiserin´ van de Duitse choreograaf Pina Bausch.
Een week eerder werd mijn scène gedraaid in een open veld, waar ik gekleed in enkel een witte badjas en met twee ijsjes in mijn handen verward, twijfelend en zoekend heen en weer ren.
Was een project van studenten regie onder leiding van docent Jan van Opstal.
Toen mijn scène erop stond, overhandigde ik bij het afscheid mijn visitekaartje. Op de achterzijde staat mijn levensmotto `Vertrap ook onderweg de bloemen niet`. Bij het lezen daarvan veerden enkelen op en vroegen toestemming om die tekst te gebruiken als titel van dit project. Tuurlijk. En dus kwam deze in kapitaalletters terecht op het affiche.
28 december 2017Na exact 40 jaar...
Mijn eerste betaalde baantje had ik bij DSM, op kantoor. Nu exact 40 jaar geleden nam ik daar afscheid en nam mijn carrière geheel andere wendingen.
Filmproductiebedrijf Hout Video huurde mij recent in voor een promotie-video van de gemeente Sittard-Geleen. Mijn rol: medewerker van DSM...
Vanaf 0.45 kom ik in beeld.
https://youtu.be/uSqdDQzSK1U
24 december 2017Watch Out (5)
De ruiten van Muziekcafé De Fabel in Heerlen trillen nog na. Gisteravond daar met rock- en bluesformatie Watch Out een dampende ´gig´, deels in kerstsfeer, verzorgd.
De vorig jaar na twee decennia heropgerichte vriendenband is weer springlevend en we maken inmiddels plannen voor 2018. Via FB houden we onze fans op de hoogte.
22 december 2017Eindejaarsfilmpje
Met René Driessen van Future Media Productions had ik al eens eerder een ´eindejaarsfilmpje´ ontwikkeld en gedraaid. Ook nu hebben we weer een idee uitgewerkt en dat leidde tot dit resultaat:
https://youtu.be/OPwb9mE3F1o
22 december 2017Beklemmend stil spel
Sheeyla Gerard, studente regie aan de Toneelacademie Maastricht, voegde mij toe aan de cast van haar voorstelling ´Series of Suppression´. Gerepeteerd en gespeeld werd deze maand in de immense, verduisterde en koude ´Gashouder´ in Maastricht. Vooral stil spel en voor bezoekers een beklemmende ervaring. Voor de acteurs een uitdaging wat betreft focus en concentratie.
17 december 2017Werken met Mieneke
Gistermiddag een boeiende workshop theateracteren gevolgd in de Bordenhal, het thuishonk van Toneelgroep Maastricht. Docente was de ´grande dame´ van het toneel in Limburg, Mieneke Bakker. Zij is al sinds jaar en dag verbonden aan dit zuidelijke gezelschap.
10 november 2017Theater rond kerkorgel (2)
De crowdfunding verliep voorspoedig, tweemaal per week werd intensief gerepeteerd, Jelle Stiphout heeft als regisseur de laatste repetities begeleid en begin november hadden twee succesvolle uitvoeringen plaats rond het orgel in de Maastrichtse St. Servaasbasiliek: één voor donateurs en andere betrokkenen, de ander voor onze doelgroep: schoolkinderen.
De reacties waren lovend en hartverwarmend. Er is een professionele videoregistratie gemaakt van de totale voorstelling en die verschijnt op DVD.
Nu zijn de voorbereidingen in gang gezet om deze muziektheaterproductie met de naam ´Simon Snoodaard en de Vulkaan van Vergeving´ te gaan verkopen. Doelgroep: basisscholen.
23 september 2017Theater rond kerkorgel
Om het kerkorgel meer bekendheid te geven onder jeugd, heeft organiste Ilona Jongen een theaterproject opgezet. Uitvoeringen zijn gepland in de St. Servaasbasiliek aan het Vrijthof te Maastricht.
Ja, ik ben een van de acteurs in het spel. De repetities zijn inmiddels in volle gang.
Ook is er een crowdfunding opgestart. Wil je deelnemen? Dat mag. Graag zelfs!
Hier vind je alle info (en vergeet vooral niet eerst het filmpje te bekijken):
https://www.voordekunst.nl/projecten/6289-jeugdtheater-ter-promotie-van-het-orgel
23 september 2017TV-film ´Limburgia`
Regisseur Noël Loozen castte mij voor een bijrol in zijn TV-film ´Limburgia´. Ik ben Sjef, een vriend van de hoofdpersoon.
Deze zomer vonden de opnames plaats. De première is morgen, zondag 24 september op het NFF, het Nederlands Film Festival in Utrecht, waar de film is opgenomen in de Gouden Kalf-competitie.
Alles wat je zou willen weten staat in dit verhaal, een interview met Noël, dat ik schreef voor het magazine van CineSud:
https://www.cinesud.nl/limburgia-noel-loozen-balaceert-op-lach-en-traan/
23 september 2017Sinterpiet?
Na vorig jaar een aantal dagen Sint Nicolaas te hebben vertolkt in ´Het Kasteel van de Sint´, heeft de opdrachtgever mij weer geboekt als de grote kindervriend. Nu voor ´Het Landgoed van de Sint´. Dit keer resideert de Goedheiligman geruime tijd in de Schinvelder Hoeve te Schinveld.
Alle info:
http://www.hetlandgoedvandesint.nl/
Bekijk op de openingspagina ook eens het promotiefilmpje van het Openingsfeest. Komt die Piet je bekend voor?
Of bekijk deze twee filmpjes op YouTube:
https://youtu.be/5cXYfYIG_-g
https://youtu.be/Z6xs9unC0Mo
23 september 2017Speelfilm ´Stille Storm´
`Stille Storm´ is de titel van de eerste lange speelfilm van de jonge regisseur Guido Coppis. Centraal hierin staat een jongeman, die na het verongelukken van zijn ouders kampt met depressieve gevoelens.
In deze productie vertolk ik de grootvader, die - ondanks zijn eigen verdriet - zijn kleinzoon tot steun probeert te zijn.
De opnames zijn inmiddels afgerond en de postproductie is in volle gang.
23 september 2017Speelfilm ´Bronsttijd´
De Amsterdamse regisseur Thomas Paschenegger nodigde mij begin dit jaar uit voor opnames van een experimenteel filmpje in het kader van zijn opleiding aan de HKU. Naar aanleiding daarvan vroeg hij mij voor een van de dragende rollen in zijn langere speelfilm met de werktitel ´Bronsttijd`.
In de zomer verbleven we met cast en crew een paar dagen op de Veluwe, waar intensief gedraaid werd. Verteld wordt het verhaal van een echtpaar, dat de hartstocht voor elkaar hervindt na het zien van de verliefdheid van hun zoon en zijn vriendin.
Momenteel is de film in postproductie.
23 september 2017Interviewen voor CineSud (2)
Weer verschillende bijdragen geleverd aan het online magazine van CineSud:

https://www.cinesud.nl/graag-wil-cinesud-weer-limburgse-film-maken/

https://www.cinesud.nl/er-nog-steeds-regisseurs-muziek-belangrijk-vinden/

https://www.cinesud.nl/componisten-onderschatten-rol-film/

https://www.cinesud.nl/equipment-en-crew-komt-westen-limburg-beschikbaar-is/

https://www.cinesud.nl/regionale-kwaliteitsfilms-vereisen-identiteit-en-professionalisering/
23 september 2017Gevarieerde klussen
Tussendoor komen leuke acteeropdrachten van verschillend karakter op me af. Zoals recent promotie-video´s voor een grote gemeente, een zorgcentrum en een ICT-bedrijf. Ook nog een moorddiner gedaan en een beeldend kunstenares gelegenheid gegeven mij op camera een monoloog te laten uitspreken ten behoeve van een expositie.
23 september 2017´Bianca in de buurt´ (2)
De aflevering ´Anton` van ´Bianca in de buurt´, een serie van TV Maastricht waarin op herkenbare wijze alledaagse sociale problematiek aan de orde wordt gesteld, is uitgezonden en later besproken met wijkbewoners.
Met onder meer Mieneke Bakker en Hein van der Heijden stond ik op de set. Of beter gezegd: zàt, en wel aan de bar van het buurthuis.
Zie hier:
http://www.rtvmaastricht.nl/tv/bianca-in-de-buurt/47194348
23 september 2017Videoclip: compleet uitflippen
De videoclip van het Akense rockduo Bold Sun (stevige muziek!) staat online. Voor het nummer ´Like a child´ werd gedraaid in een kantoorsetting. Verschillende medewerkers flippen volledig uit.
Boodschap: geef Maarten Brorens nóóit een watergun in handen.
Nieuwsgierig? Zie hier:
https://youtu.be/QeL-lZYxLpQ
25 februari 2017Nieuwe versie ´Weemoed´
Onder het motto ´Less is more´ verscheen een nieuwe versie van de korte film ´Weemoed´, die ik maakte met regisseur/scenarioschrijver Yorn Heijnen.
Wat is gewijzigd?
Heel eenvoudig: de voice-over is weggehaald. Wij vinden het totale product nu krachtiger. Oordeel zelf:
https://vimeo.com/197094308
25 februari 2017Leuke projecten
Eind vorig, begin dit jaar als acteur meegewerkt aan diverse leuke projecten.
Zo vertolkte ik een vader die thuiskomt met zijn vrouw en er geconfronteerd wordt met een volledig uit de hand lopend tienerfeest. Een korte film van de jonge Brunssumse regisseur Bram Ekkel.
Ben Kühtreiber uit Gulpen bereidt een online platform voor waarmee hij Nederlandse studenten wil stimuleren een toekomst te zoeken in de ruimtevaarttechnologie. In aanloop daarheen maakt hij een korte film als zijn afstudeerproject bij Hogeschool Zuyd in Maastricht. Daarin heb ik een rol als leraar.
Verder aanvullende opnames gehad voor de Heerlense politiereeks ´045 De Serie´. In 2015 zijn mijn eerdere scènes gedraaid.
Een dag lang in de weer geweest met cast en crew voor een videoclip van het Akense rockduo Bold Sun. Ten behoeve van het nummer ´Like a child´ werden bizarre kantoorscènes opgenomen. Tijdens een concert op 25 maart is de release van de clip gepland.
24 februari 2017Rube Goldberg
De in 1970 overleden Amerikaanse kunstenaar Rube Goldberg maakte onder meer maffe, maar ingenieuze machines.
Hij stond centraal in een project van een scholengemeenschap in de gemeente Weert.
Mij werd gevraagd hem - voor even maar - weer tot leven te wekken. Zie of het gelukt is vanaf 01.00 min. in deze video:
https://www.middenlimburg-actueel.nl/nieuws/bericht/detail/leerlingen-het-philips-van-horne-presenteren-actie-reactie-machines-bij-rick/
24 februari 2017Interviewen voor CineSud
Stichting Cinesud, platform voor filmmakers en mediaprofessionals, heeft een vernieuwde website. Onderdeel daarvan is een online magazine. Sinds kort maak ik deel uit van de redactie en mijn taak bestaat voornamelijk uit het afnemen van geschreven interviews. Lees hier mijn eerste bijdragen:

http://www.cinesud.nl/bergfilm-stond-eeuw-geleden-aan-de-basis-van-moderne-cinematografie/

http://www.cinesud.nl/marijn-poels-ik-wil-integer-blijven-en-de-kijker-zelf-laten-nadenken/
9 november 2016Geïnterviewd voor CineSud
Bij gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het Limburgse platform voor mediaprofessionals en filmmakers CineSud werd ik geïnterviewd. Oordeel zelf of ik zinnige dingen zeg:
http://www.cinesud.nl/maarten-brorens-acteren-laat-nooit-echt-los/
25 oktober 2016´Weemoed´ in ECI Roermond
De korte film ´Weemoed´, die ik met filmmaker Yorn Heijnen maakte, is op 2 november - samen met andere shorts van Limburgse makelij - te zien in ECI te Roermond.
Info en kaarten:
http://www.cinesud.nl/events/5-jaar-limburgs-kort-roermond
25 oktober 2016Dansen in een promo (2)
Tussen diverse klussen (trainingen verzorgen, bedrijfsfeesten opluisteren) door nog eens dansend uit mijn dak kunnen gaan, zoals ik al aankondigde. Voor een promo.
Die is klaar en staat nu online:
https://vimeo.com/190089467
25 oktober 2016Eindredactie boek (2)
Het boek ´Levenslang ziek´van Hans Meex, waarvan ik de eindredactie verzorgde, is klaar. Een presentatie is gepland op zaterdag 26 november.
Zie voor meer info: http://www.hansmeex.nl
26 september 2016Dansen in een promo
Ja, ik dans graag. Liefst op stevige muziek en dan wil ik nog wel eens uit mijn dak gaan.
Het Euregionale platform voor professionele filmmakers Cinesud, waarbij ik sinds de oprichting aangesloten ben, bestaat vijf jaar en dat feit wordt binnenkort gevierd. In de aanloop naar de festiviteiten wordt een promo ingezet en de hoofdrol daarin is voor een danser weggelegd. Daar werd ik voor benaderd. Ik zei graag ja en afgelopen week hadden de opnames plaats.
Binnenkort gaat deze korte film online.
16 september 2016´Bianca in de buurt´
´Bianca in de buurt´ is een serie van TV Maastricht, waarin op herkenbare wijze alledaagse sociale problematiek aan de orde wordt gesteld. De verhalen zijn gebaseerd op gesprekken met bewoners van Maastrichtse wijken.
Kort geleden werd ik benaderd voor een gastrol als stamgast van een buurthuis in aflevering ´Anton´. De opnames vonden vorige week plaats en ik werkte samen met onder meer Mieneke Bakker, Hein van der Heijden, Rufus Hegeman en Guus Jacobs.
29 augustus 2016Piknik Horrifik
Het Belgische theatergezelschap Laika is deze week present op festival Cultura Nova in Heerlen met de spraakmakende voorstelling Piknik Horrifik, geïnspireerd op het schilderij de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch. Vier uitvoeringen zijn gepland. Op de spelerslijst staat onder meer mijn naam. Ik heb wel trek in deze bizarre picknick.
Meer info:
http://cultura-nova.nl/artiest/354/laika-be.html
20 augustus 2016Ouwe liefde: saxofoon
Vandaag voor het eerst sinds jááááááren een ouwe liefde weer eens vastgepakt. Ik heb het over mijn saxofoon, een tenor. Heel lang dus niet meer door mij bespeeld. Heeft in de koffer al die tijd gerust op het groene vilt.
Filmmaker Yorn Heijnen, met wie ik al vaker heb samengewerkt, heeft voor zijn nieuwe film Ferluci een bar-orkest nodig en vroeg mij de rol van saxofonist in te vullen. Zoals het er nu naar uitziet zal het voornamelijk playbacken worden. Komende week zijn enkele opnamedagen gepland.
Zie en like de FB-pagina: Ferluci - Short Film.
Of kijk op: http://www.ferlucifilm.com
11 augustus 2016Short ´Weemoed´ on tour
De korte film ´Weemoed´ van scenarioschrijver/regisseur Yorn Heijnen, waarin ik een zwaar depressieve man neerzet, is na de première begin dit jaar in filmhuis De Spiegel in Heerlen verder onder meer doorlopend te zien geweest tijdens een tweedaags festival in filmhuis Lumière te Maastricht. Ook was er een vertoning met Q&A voor leerlingen van een opleiding ´international media and entertainment´ in Breda. In diezelfde stad wordt deze short tijdens een festival voor korte films vertoond in Chassé Cinema op zaterdag 17 september en maakt daarbij kans op een nominatie voor de BN De Stem Cultuurprijs 2016.
`Weemoed´ staat inmiddels ook integraal online:
https://www.youtube.com/watch?v=jOgXqDH1ptc
11 augustus 2016Sinterklaas
Het blijft dankbaar werk, als Sinterklaas zorgen voor blije en verraste kindersnoetjes. Ik ben geboekt voor een aantal dagen in Kasteel Limbricht, dat helemaal ingericht wordt als het `Kasteel van de Sint´.
Zie:
http://hetkasteelvandesint.jimdo.com
11 augustus 2016Eindredactie boek
Druk geweest met de eindredactie van een door Hans Meex geschreven boek over zijn ervaringen als ´multidisciplinair patiënt´. De auteur - 51 jaar en ziek sedert zijn geboorte - wil middels deze uitgave een boodschap afgeven.
Naar verwachting verschijnt het boek dit jaar nog. Nadere info volgt.
11 augustus 2016Acteertrainingen
Stichting Cinesud voegde dit jaar (camera-)acteertrainingen aan haar cursusaanbod toe. Twee zijn er inmiddels achter de rug en ik heb er met plezier aan deelgenomen, teneinde mijn vaardigheden aan te scherpen. Docenten waren het koppel Anne Gehring/Vera Ketelaars en Korneel Evers.
11 augustus 2016Watch Out (4)
De twee reünie-concerten van rock- en bluesband Watch Out (na bijna 20 jaar weer bij elkaar!) medio mei waren succesvol. Zodanig dat een vervolg is gepland.
Zaterdag 24 september vanaf 21.00 uur gaat het dak er af bij poppodium De Fabel aan de Benzenraderweg 104 te Heerlen.
Als vanouds heb ik een gitaar in mijn handen.
Zie en like de FB-pagina:
https://www.facebook.com/watchoutconcert/?ref=aymt_homepage_panel
13 mei 2016Watch Out (3)
Zaterdag 14 mei, morgen dus, is het zover na een lange periode van repeteren en organiseren: reünie van de band Watch Out, waar ik als gitarist bijna een decennium lang deel van uitmaakte.
Zie de speciale FB-pagina WatchOut:
https://www.facebook.com/watchoutreunie/?ref=aymt_homepage_panel
23 maart 2016Krant Jaar van de Mijnen (4)
Het Jaar van de Mijnen 2015 in Limburg is voorbij. In de vierde en laatste krant die in het kader van dit mijnenjaar uitgegeven werd, wordt nu vooral vooruit gekeken. Met veel plezier heb ik ook aan deze uitgave meegewerkt. Zie hier:
https://issuu.com/jaarvandemijnen.nl/docs/wtk_m2015_krant__febr2016_issue
31 januari 2016Tatort (3)
Een aflevering van Tatort (Hundstage) waarin ik een bescheiden bijrolletje vervul (als pastoor), wordt vanavond - zondag 31 januari - uitgezonden: Duitsland 1, ARD, 20.15 uur.
24 december 2015Wereldpremière ´Weemoed´
De korte film ´Weemoed´ van regisseur Yorn Heijnen, waarin ik als acteur de kijker meeneem in het verhaal, beleeft haar ´wereldpremière´ tijdens het driedaagse Euregion Shorts Film Festival in filmhuis De Spiegel te Heerlen.
´Weemoed´ wordt gedraaid zondag 24 januari in het blok van 17.00 tot 18.30 uur.
Info en kaartjes:
http://cinesud.nl/events/esff-filmblok-5-wereldpremières
24 december 2015´Loslaten´ op TV
De film ´Loslaten´ van regisseur Jef Caelen - waarin ik een bijrol vervul - wordt dinsdag 29 december tweemaal uitgezonden op de Limburgse zender L1 in het programma ´LOVA laat zien´, dat gedurende de hele dag films van Limburgse makers toont. ´Loslaten´ is te zien in het allereerste blok - aanvang 10.00 uur in de ochtend - als tweede film. De tweede uitzending is vanaf 20.55 uur.
12 december 2015Film ´Weemoed´ op FB
De eindbewerking van de recent opgenomen korte film ´Weemoed´ is bijna klaar.
Teneinde zoveel mogelijk geïnteresseerden op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen, is een FB-pagina gemaakt door regisseur Yorn Heijnen.
Bekijk hem hier en like ´m:
https://www.facebook.com/Weemoed-1550584248516347/?fref=ts
12 december 2015Kerstcommercial AH
Voor een kerstcommercial van Albert Heijn werd ik recent geboekt. Als vader annex gastheer. Ik zit dus aan het hoofd van de tafel. Deze reclame draait inmiddels op de vaderlandse TV-zenders.
Ten behoeve van deze productie werd mijn haar behoorlijk gekortwiekt!
Zie hier:
https://youtu.be/FNxwftlX7DM
5 november 2015´Loslaten´ op filmfestival
De film ´Loslaten´ van de Limburgse regisseur Jef Caelen, waarin ik een bijrol vervul, wordt zondagmorgen 8 november gedraaid tijdens het NOVA Filmfestival in theater De Maaspoort in Venlo.
5 november 2015Krant Museumplein Limburg
Onder de vlag van Museumplein Limburg werden in Kerkrade eind oktober drie boeiende musea geopend: Continium discovery center, Columbus earth theater en Cube design museum. Ter gelegenheid daarvan werd een speciale krant in heel Limburg huis-aan-huis verspreid. Het was voor mij een interessante klus om aan de redactionele invulling mee te werken: interviews en verhalen.
De krant is ook digitaal te bekijken:
http://issuu.com/museumpleinlimburg/docs/dow6_con_museumpleinlimburg_lr
5 november 2015Teaser ´Weemoed´
De korte film ´Weemoed´ van scenarist en regisseur Yorn Heijnen verkeert nu in de fase van afwerking. Mijn draaidagen liggen alweer ver achter me. Een opwarmer in de vorm van een ´teaser´ is inmiddels verspreid. Zie hier:
https://vimeo.com/144798509
5 november 2015Alwéér een TV-reclame
Regelmatig word ik gecast voor een rol in een TV-commercial. Zo ook recent weer. De opnames zijn inmiddels achter de rug. Nee, ik mag er niets over loslaten, da´s contractueel afgesproken. Maar vanaf waarschijnlijk eind november zal deze gaan meelopen in de reclameblokken van de vaderlandse zenders.
5 november 2015Watch Out (2)
Gedurende het laatste decennium van de vorige eeuw toerde een rock- en bluesband met naam ´Watch Out´ langs de Zuid-Limburgse poppodia. Doorgaans werd stevig de beuk erin gegooid. Het bier vloeide rijkelijk, op de dansvloer was het meestal een gekkenbende en het zweet liep dan langs de muren af.
De bezetting wisselde wel eens, maar alle oud-leden - zo´n tien in totaal (waaronder me, myself and I) - komen bij elkaar voor een reünie-concert. Gepland is zaterdagavond 14 mei in poppodium Gasterie De Fabel aan de Benzenraderweg 104 in Heerlen.
Een van onze eigen nummers, is de smerige en verdorven `Doorkijkblues`. Luister en huiver: http://www.maartenbrorens.nl/resources/muziek/Doorkijkblues/Doorkijkblues.swf
2 oktober 2015Watch Out
De rock- en bluesband Watch Out, die tussen pakweg 1990 en 2000 podia in de voormalige mijnstreek bespeelde, komt - in ieder geval voor éénmaal - weer bij elkaar voor een reünieconcert. Eind deze maand zijn de eerste besprekingen en gestreefd wordt naar een vrolijk en dansbaar festijn in de zomer van volgend jaar.
Van deze formatie, waarin ik gitaar speelde, hebben in de loop van een decennium heel wat muzikanten deel uit gemaakt. Ze hebben allemaal aangeven er trek in te hebben. Het zou dus wel eens heel gezellig kunnen gaan worden.
Kijk ook maar eens onder knop `Muziek´, links op deze pagina.
22 september 2015Krant Jaar van de Mijnen (3)
De derde krant van het Jaar van de Mijnen (waarin herdacht wordt dat 50 jaar geleden de afbouw van de Limburgse kolenindustrie werd aangekondigd) is ook alweer klaar. Was wederom een boeiende redactionele opdracht. Zie hier:
http://issuu.com/marcbosch/docs/wtk_m15_krant_sept2015_los
6 september 2015Tatort (2)
Naar aanleiding van mijn medewerking aan opnames voor een aflevering van de Duitse krimi Tatort, waarin ik een pastoor neerzette, publiceerde weekkrant 1Maastricht een verhaal met foto.
Zie hier:
http://www.prepresskelpen.nl/epaper/3615_maastricht/index.html#/10/
2 september 2015Geïnterviewd voor TV
Theaterfestival Cultura Nova in Heerlen bestaat 25 jaar. Het feit dat ik regelmatig meewerk aan activiteiten van dit zomerfeest, was voor TV-zender L1 reden om mij te interviewen. Zie hier:
http://l1.bbvms.com/view/liveblog_embed/2510121.html
10 augustus 2015Opnames `Weemoed´
Eind deze maand zijn opnames gepland van de korte film ´Weemoed´. Een scenario van regisseur Yorn Heijnen, over een man - door mij te vertolken - die moet dealen met verlies en depressie. De overige deelnemers aan het project zijn onder meer Coen Leuven (cinematografie) en Zjuul Bartels (geluid). Met deze ploeg heb ik al eens eerder plezierig samengewerkt.
25 juli 2015Tatort
De na 45 jaar nog steeds veelbekeken misdaadserie ´Tatort´ speelt zich inmiddels af in uiteenlopende districten van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voor Tatort Dortmund werden afgelopen week opnames gemaakt in Maastricht. Onder meer was een pastoor nodig en voor die bijrol werd ik geboekt. Mijn tegenspeelster was Anna Schudt.
Uitzending van deze aflevering vindt naar verwachting over ruim een jaar plaats.
De Limburgse pers kwam een kijkje nemen op de set met dit als resultaat:
http://www.1limburg.nl/was-soll-das-opnames-duitse-krimi-tatort-maastricht
25 juli 2015Kettingzaagfanfare
De Kettingzaagfanfare oftewel het Koperzaagensemble is een creatie van de Amsterdamse kunstenaar/ontwerper Thierry van Raay. Verschillende blaasinstrumenten zijn aangesloten op kettingzaagmotoren en dat staat natuurlijk garant voor een teringherrie! Ik werd onlangs verzocht om als een van de vier muzikanten deel te nemen aan een korte optocht met het gezelschap. Dit ter gelegenheid van de opening van tentoonstelling Supernova in Heerlen, opgezet vanwege het feit dat beeldend theaterfestival Cultura Nova 25 jaar bestaat. Prominent wordt in deze expo aandacht besteed aan het inmiddels opgeheven, maar roemruchte Nederlandse theatergezelschap Dogtroep, waarvoor Thierry veel heeft gewerkt.
Bij deze gelegenheid werd ik geïnterviewd voor de Limburgse TV-zender L1, die vanaf volgende maand in een uitgebreide programmering het jubilerende festival belicht.
25 juli 2015Krant Jaar van de Mijnen (2)
De tweede krant in het kader van het Jaar van de Mijnen is inmiddels ook verschenen. Dikker dan de vorige editie en boordevol interviews. Was wederom interessant en leuk om te doen. De volgende is alweer in voorbereiding.
Zie hier de digitale versie van nummer 2:
http://issuu.com/marcbosch/docs/wtk_m15_krant_juli_2015_issue
27 april 2015Krant Jaar van de Mijnen
Dit jaar is het precies een halve eeuw geleden dat toenmalig minister van Economische Zaken Joop den Uyl in de Stadsschouwburg Heerlen aankondigde dat de Limburgse steenkoolmijnen gesloten zouden worden. Om dat te herdenken en tevens om vooruit te blikken staat 2015 in de voormalige mijnstreek in het teken van het Jaar van de Mijnen, met meer dan 200 programma-onderdelen.
Recent werd een speciale krant rond dit mijnenjaar uitgegeven. De redactie was aan mij toevertrouwd.
Zie hier de digitale versie:
http://issuu.com/marcbosch/docs/wtk_m15_krant_issue
27 april 2015Zilver voor ´Loslaten´
De speelfilm ´Loslaten´ van regisseur Jef Caelen - waarin ik een bijrol vervul - heeft tijdens de onlangs gehouden Limburgse Filmdagen in de categorie ´Topfilmers´ zilver behaald.
11 april 2015Masterclass ´regie´
Terecht trots is de van oorsprong Zuid-Limburgse regisseur Remy van Heugten op zijn in z´n geboortestreek gesitueerde en landelijk gedistribueerde bioscoopfilm ´Gluckauf´, waarin een vader en een zoon in een criminele omgeving trachten te overleven.
Op uitnodiging van het Euregionale platform voor filmprofessionals Cinesud geeft Remy eind juni in Heerlen een masterclass ´regie´ aan de hand van zijn ervaringen met ´Gluckauf´. Ik ben inmiddels ingeschreven als een van de deelnemers.
11 april 2015Op TV en in de bios
De Limburgse TV-zender L1 toont dit weekend, zowel zaterdag als zondag diverse malen een serie korte ´talentfilms´ die gemaakt zijn onder de vleugels van Cinesud, een platform voor filmprofessionals. Een van de films is ´Sisu´ van regisseur Mathieu Mulder. Daarin lever ik de stem van de schizofrene hoofdpersoon.
De recent voltooide korte film ´Instinct´van Coen Leuven - waarin ik een van de twee hoofdrollen neerzet - wordt dinsdagavond 21 april vertoond tijdens een informatieve netwerkbijeenkomst van de creatieve sector in filmhuis De Spiegel te Heerlen.
31 maart 2015Gecast voor film ´De Nacht´
Nederland kende gedurende de bezetting door de Nazi´s diverse concentratiekampen. Gebaseerd op historische gebeurtenissen in Kamp Amersfoort is het script van de film ´De Nacht´. De opnames zijn gepland vanaf mei aanstaande te Valkenburg aan de Geul en op het terrein van Kamp Amersfoort. De release is volgend jaar.
Mij is de rol van een van de gevangenen toebedeeld.
Meer info via deze FB-pagina:
https://www.facebook.com/denachtdefilm?fref=ts
31 maart 2015Het Verraderlijke Hart
"Een van zijn ogen leek op dat van een gier: een bleekblauw oog met een vlies erover. Telkens als hij me aankeek, stolde mijn bloed; en zo kwam ik stukje bij beetje, heel geleidelijk, op het idee om de oude man van het leven te beroven en me zo voorgoed van het oog te bevrijden."
Geen vrolijk proza, ik weet het. Het betreft een fragment uit het verhaal ´Het Verraderlijke Hart´van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe. Delen daarvan draag ik voor tijdens de jaarlijkse eindpresentatie van de acteergroep van Kumulus te Maastricht, medio mei. Volgens mij heb ik wel affiniteit met horror. Bovenstaand citaat is nog maar het begin!
27 maart 2015´Instinct´ vandaag online
´Instinct´ is de titel van een rauwe kortfilm over een vader en zoon die genoodzaakt zijn letterlijk te overleven. Regisseur Coen Leuven draaide met een kleine crew deze film in februari. Sem Huth doet samen met mij het acteerwerk.
Afgelopen week was er in intieme kring een feestelijke première en op 21 april wordt ´Instinct´ vertoond in filmhuis De Spiegel te Heerlen. Maar zo lang hoef je niet te wachten, de film staat ook al online:
https://www.youtube.com/watch?v=lYsAnw2mx78
en
https://vimeo.com/123404355
9 maart 2015Terminale patiënt
Vrijdag jongstleden werd ik benaderd of ik zaterdag zou kunnen/willen invallen voor een acteur die plotseling verhinderd was. Het betrof een lange dag opnames voor een internet/tv-serie die al geruime tijd wordt gedraaid in de regio Heerlen. Ik heb het over een politie-reeks met de naam ´045 De Serie´.
Mijn taak was om een terminale patiënt in de laatste maanden van zijn leven realistisch weer te geven. Was heftig, met emotionele momenten voor cast en crew.
Meer info: www.045deserie.nl
24 februari 2015Psychiater
Ten behoeve van een e-learningfilm voor een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg met vele vestigingen in het westen van het land, ga ik een psychiater vertolken. Mijn taak als acteur is om die man zo natuurgetrouw mogelijk neer te zetten in een gesprek met een cliënt. Eind deze week vinden de opnames plaats in Zoetermeer.
12 februari 2015Masterclass met Harry Piekema
Zondagmiddag aanstaande ben ik in Amsterdam een van de deelnemers aan een ´Masterclass Commercial-acteren´. Die wordt gegeven door Harry Piekema, sinds kort ´gepensioneerd´ AH-filiaalchef. Na tien jaar die functie te hebben vervuld, zal hij ongetwijfeld een hoop interessants te melden hebben.
Overigens stond ik een paar jaar geleden samen met hem op de set en wel voor de promotie van de Efteling-weken van Albert Heijn. Je treft die commercial aan in de ´showreel´ op deze website.
10 januari 2015Historische personen
Was nog even druk, het laatste kwartaal van 2014. Animaties, acteerworkshops geven, schrijfklussen, casten, netwerken. Recent werd ik benaderd door twee aanstormende filmmakers voor een dragende rol in hun eerste productie, een short. Een van hen probeert met deze film een studieplek op de Filmacademie Amsterdam te bemachtigen. Opnames zijn gepland in de tweede helft van februari.
Verder lijkt januari - voor mij als acteur althans - de Maand van de Historie te worden.
Ben me stevig aan het voorbereiden op het feit dat ik later dit jaar een Limburgse mijnwerker op de planken ga zetten. Een halve eeuw geleden werd het mijnsluitingsproces in gang gezet en dat wordt nu herdacht. Vandaar.
Daarnaast maakt filmmuseum EYE in Amsterdam een nieuwe video-rondleiding. Later deze maand zijn de opnames en aan mij de taak om de 17e eeuwse uitvinder/wetenschapper Christiaan Huygens gestalte te geven.
In Heerlen start deze maand een tentoonstelling over de Romeinse keizer Augustus en ik word geacht deze man tijdens de officiële opening te laten herleven.
26 september 2014'Loslaten'
Ben benaderd voor het invullen van een bijrol in het familiedrama 'Loslaten', een productie van de Limburgse cineast Jef Caelen. Het script verhaalt over een jonge meid, met een alcoholische stiefmoeder en een terminale oma. In de film speel ik de broer van haar vader, oom Henk. De repetities zijn in volle gang en in de loop van oktober starten de opnames.
29 augustus 2014In productie...(2)
Vandaag een paar uur acterend aan het werk geweest in een van de regie-ruimtes van de Limburge radio- en TV-zender L1 te Maastricht. Dat was de set voor opnames ten behoeve van de komische korte film ´Interference´, een project van Tim Guiking. Hij studeert daarmee af aan de afdeling Communication and Multimedia Design van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Centraal in het door Tim geschreven scenario staat de ´machtsstrijd´ tussen twee video-editers: ´God´ en de ´Duivel´. Laatstgenoemde rol bleek mij op het lijf geschreven.
20 augustus 2014In productie...
Cinesud, een platform van film- en mediaprofessionals in de Euregio waar ik al jaren bij aangesloten ben, hield onlangs een workshop ´Documentaire maken´. Begeleider was Marijn Poels, een Limburgse filmmaker die dit jaar landelijk bekendheid verwierf met zijn reportage `Pablo`, over sociale misstanden in de aanloop naar het WK Voetbal in Brazilië. De deelnemers maakten een docu over de stad Heerlen. Een van de teams besloot mij te interviewen. Het resultaat zit nu in de afwerkingsfase.
Gisteren was ik een lange dag op de set van de korte film `Sisu`, een talentenproject van Cinesud. Het betreft een short, geschreven en geregisseerd door de 18-jarige Mathieu Mulder uit Reijmerstok. Dit jaar won hij in de categorie ´Film&Animatie´ de landelijke finale van De Kunstbende. Mijn taak was het - buiten beeld - bieden van tegenspel aan hoofdrolspeler Timo Mommers. Het materiaal wordt komende weken gemonteerd.
1 augustus 2014Mini
In het Zuid-Limburgse Born startte in de daartoe volledig omgebouwde autofabriek kort geleden de fabricage van de Mini. Limburgs Dagblad/Dagblad De Limburger bracht daarom een speciale krant uit met daarin onder meer bijdragen van lezers onder het motto: `Ik en mijn Mini´. In een ver verleden bezat ik zo´n autootje. Ik schreef er een verhaaltje over en dat werd, samen met een foto, geplaatst. Leuk! Integraal kon de redactie het niet plaatsen omdat de column nogal wat lengte heeft, dus werd deze ingekort. De volledige versie lees je op deze site onder de knop ´Ik vind...´.
13 juni 2014Niet acteren!
Zo af en toe word ik benaderd om een interview te ondergaan. Journalist Frank Seuntjens wilde meer weten over mijn acteerwerkzaamheden. Onder meer liet ik hem weten dat ´goed acteren níet acteren is`. Het verhaal met foto staat in de juni-editie van het magazine ´Hallo Limburg´. Via deze link kom je rechtstreeks op de betreffende pagina:
http://issuu.com/hallolimburg/docs/hallo_limburg_juni_2014/27?e=11478685%2F8145737
13 juni 2014Barman in Hoppe
IFAN (Independent Film Artists Network) nam dit jaar met twee teams deel aan het 48 Hour Film Project Amsterdam. Team 40+ van IFAN vroeg mij mee te werken aan haar binnen 48 uur te maken inzending. In de korte film ´Cahoots´ vertolk ik barman Justus en de opnames vonden plaats in een van Nederlands bekendste en oudste kroegen: Hoppe aan het Spui in Amsterdam. We vielen niet in de prijzen, maar hebben wel heel veel plezier beleefd.
18 mei 2014House Vision (2)
De uitzendingen van aflevering 20 van het RTL4-programma ´House Vision´waarin ik samen met mijn zus een vakantiehuisje ´koop´ gemist? Via deze link kun je terugkijken:
http://www.rtlxl.nl/#!/house-vision-151702/6d7d059d-7844-31b0-9e7c-3d08ceb7573f
13 mei 2014Sjwatte Drek
Deze week een eerste bespreking gehad met Stichting Mijn-Cultuur, die druk doende is met het voorbereiden van een grootschalige theaterproductie met de naam ´Sjwatte Drek´ en waarvoor men mij als acteur een dragende rol heeft toebedeeld. Opkomst en ondergang van de mijnindustrie in Limburg en haar grensregio´s is het thema van deze voorstelling in Brechtiaanse stijl, die het historisch besef van de toeschouwers wil verdiepen, nuanceren, verankeren en herwaarderen. Marie Louise (Miep) van Drunick uit Muiden schrijft en regisseert, Lucho Carreno uit Heerlen produceert. Uitvoeringen starten in oktober 2015, het jaar waarin het precies een halve eeuw geleden is dat toenmalig minister van Economische Zaken Joop den Uyl aankondigde de Nederlandse steenkoolwinning te gaan beëindigen.
De basis voor deze productie werd gelegd door de in mijnstad Heerlen opgegroeide acteur Jeroen Willems, die in december 2012 op 50-jarige leeftijd in Amsterdam plotseling overleed. Samen met Miep had hij al plannen gemaakt voor ´Sjwatte Drek´.
Zie verder: www.stichtingmijn-cultuur.nl
13 mei 2014House Vision
Na een intensieve week met repetities en vijf uitvoeringen van het theaterstuk ´Geen Dag Zonder Schrijven` (joekel van een verhaal met foto in de Limburgse dagbladen; lovende reacties) gecast (samen met mijn zus Désirée) voor het TV-programma `House Vision´. De opnames zijn inmiddels achter de rug en samen ´kopen´ we een vakantiehuis. Uitzending via RTL4: zaterdag 17 mei om 17.30 uur en zondag 18 mei om 10.25 uur.
31 maart 2014Driedubbele rol in historisch stuk
´Geen Dag Zonder Schrijven´ is een "Brechtiaanse liefdesbrief aan de stad Maastricht". Ik heb het over een theatrale en humoristische tocht door de tumultueuze geschiedenis van deze zuidelijke stad aan de Maas, een productie van Collectief van Kunstenaars Het Verbond. Deze wordt vijf keer uitgevoerd en wel op 2, 3 en 4 mei. Je raadt het al: hier werk ik aan mee. De repetities zijn inmiddels in volle gang en drie verschillende rollen worden door mij ingevuld: de historische figuren De La Court en D´Artagnan plus nog een archivaris.
Meer weten? Zie: http://collectiefvankunstenaars.nl/geen-dag-zonder-schrijven/
31 maart 2014Cabaret
Na afloop van een cabaretfestival babbelde ik met enkele deelnemers. Interessante quotes opgevangen: "Je moet voor je eigen leerproces af en toe ´dood´ gaan." "Tekst vergeten, dat is je ergste nachtmerrie." en "Je weet met een nieuw programma nooit tevoren waar het publiek om zal lachen."
De ochtend erna werd ik klam wakker. Ik had gedroomd en wel het volgende: Ik stond op het punt het podium op te gaan en realiseerde me dat ik verzuimd had mijn tekst - mijn zelfgeschreven tekst ook nog wel - van buiten te leren. Ik werd bloednerveus en vroeg me af wat te doen. Besloot maar eerlijk aan de zaal op te biechten dat ik me niet had voorbereid. Peentjes zweette ik toen ik hakkelend vertelde dat ik mijn tekst niet had geleerd en bood mijn excuses aan. Ze sloegen allemaal dubbel van het lachen en dat liep uit in een klaterend applaus. Dus...
1 februari 2014Paul Verhoeven (3)
Paul Verhoeven geeft zondagmiddag 9 februari een masterclass ´Filmgeschiedenis´ in De Kleine Komedie te Amsterdam. Hij doet dat samen met zijn biograaf Rob van Scheers. Mijn plek is al gereserveerd.
12 januari 2014Tekstleren en regie
In het nieuwe jaar meteen aan de slag met het bijspijkeren van mijn vaardigheden!
Allereerst start deze week in Roermond een workshop van drie avonden aangaande ´tekstleren´. Deze wordt gegeven door Tim Gladdines (tevens mijn acteerdocent bij Kumulus in Maastricht) en is een initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg i.s.m. de Limburgse Federatie voor Amateurtoneel.
Verder denk ik medio februari ook heel wat te kunnen opsteken van een ´masterclass regie´, die in Heerlen gegeven wordt door regisseur Pieter Kuijpers, wiens ´Hemel op Aarde´ momenteel succesvol landelijk in de bioscopen draait. Dit is een initiatief van Cinesud, het Limburgse platform voor mediaprofessionals.
28 december 2013DBDW op L1
Gisteravond belde mijn moeder met de mededeling dat een film waaraan ik begin dit jaar meewerkte op de Limburgse zender L1 werd uitgezonden. Ik was daar niet van op de hoogte, kon na het inschakelen van de TV nog net het staartje meekrijgen, maar gelukkig had ik hem al eens gezien. Het betreft ´Dun Bloed, Dik Water´, waarin ik een alcoholische vader neerzet. In het najaar was deze film ook al eens op L1 te bekijken, zo blijkt me nu, en wel in het kader van de reeks ´LOVA laat zien´, waarin films en documentaires van Limburgse bodem aan bod komen. Heb je DBDW gemist? Via deze link kun die op je gemak in HD bekijken: http://vimeo.com/61890036
22 december 2013Géén gezeik in 2014
Samen met René Driessen van Future Media Productions en acteur Timo Mommers heb ik een kerst/nieuwjaars-filmpje ontwikkeld en gedraaid. In alle bescheidenheid menen wij dat het resultaat er mag zijn. Oordeel zelf:
http://www.youtube.com/watch?v=gyd9ToprAaE
10 december 2013SWCHWRM op TV
Twee jaar geleden werkte ik in Rotterdam mee aan de opnames voor de familiefilm ´Mijn avonturen door V. SWCHWRM´, naar een boek van Toon Tellegen en onder regie van Froukje Tan. Zondag 15 december wordt deze uitgezonden op TV: 09.00 uur Nederland 3 (`s ochtends!).
Een klein rolletje wordt door mij ingevuld: een gewonde timmerman, met dientengevolge z´n hoofd in het verband. En die keert regelmatig terug in de fantasieën van de hoofdpersoon.
12 november 2013En dan nu: `Beschuldigd`!
Woensdag 13 november om 19.30 uur wordt in de serie ´Beschuldigd´ op Net5 aflevering 53 met als titel ´Lievelingetje´uitgezonden. (Ik ga ervan uit dat de nummering en titel nog steeds overeenstemmen met die welke tijdens de opnames begin dit jaar werden gehanteerd.) Inderdaad, daarin kom je mij tegen. In een stevige bijrol. Zou je de uitzending niet kunnen bekijken, dan is deze later terug te zien op de site van Net5 via deze link:
http://www.net5.nl/programmas/beschuldigd/videos/14dX4fOEweaD/beschuldigd-aflevering-53
1 november 2013Trailer ´Beschuldigd´
Deze week kreeg ik regelmatig te horen: "Zeg Maarten, ik zie jou elke avond een paar keer op TV." Mijn eerste reactie: "Oh...daar weet ik niks van?!" Wat blijkt nu? Net5 heeft een promo gemaakt voor het nieuwe seizoen van ´Beschuldigd` dat op 11 november van start gaat. In een van de afleveringen (wanneer die van mij uit wordt gezonden weet ik nog niet) heb ik een kleine rol en een scène met mij is in de trailer beland. Deze wordt telkens rond de reclameblokken uitgezonden.
Zie ook hier: http://www.net5.nl/programmas/beschuldigd/videos/HSJWGiBPeflo/ongewenste-intimiteiten
20 oktober 2013Netwerken en 48h-filmpje
Jaren geleden vertrouwde een ervaren actrice mij toe: "Maarten, als je als acteur werk wilt houden, hou er dan rekening mee dat 80 procent van je tijd opgaat aan netwerken!"
Ze had gelijk, zo heb ik inmiddels ervaren. Afgelopen maanden was het weer raak. In Amsterdam dook ik de Toomler in, het bruisende centrum van de stand-up comedy in Nederland. Bij De Trap in ´s lands hoofdstad, waar ik jaren geleden een opleiding film- en TV-acteren volgde, maakte ik kennis met een nieuwe lichting afgestudeerden. Mijn ´eigen´ Limburgse Cinesud organiseerde de nodige bijeenkomsten. In Leiden had een avond lang de presentatie plaats van een e-learningfilm waaraan ik een bijdrage leverde. Dan was er nog het driedaags Weesperzijde Film Festival aan de Amsterdamse Amstel en allicht het Nederlands Film Festival in Utrecht, waar ik dagenlang vertoefde. Films, lezingen, gesprekken en tussendoor ook nog deelname aan het 48 Hour Film Project Utrecht. De inzending waarin ik als acteur een hoofdrol vertolk bekijk je hier: http://youtu.be/sgdBBHn9VHc
20 augustus 2013Facebook
Tsja, uiteindelijk ontkom ik er gewoon niet aan. Veel voor mij werkgerelateerde contacten communiceren deels via het wereldwijde Smoelenboek. Dus dan ook maar een account aangemaakt. Als mij nu dus gevraagd wordt of ik op Facebook ´zit´, dan kan ik volmondig ´Ja!´ antwoorden. Ik moet toegeven, vrijwel dagelijks komt er nuttige en leuke informatie op mij af. Nu dus gaan waken voor de Facebook-verslaving!
6 juli 2013Transsexueel
De jaarlijkse eindpresentatie van de acteertraining van Kumulus in Maastricht stond in het teken van ´tragiek en verlangen´. Docent Wim Vermaeren had voor mij in gedachten: een man die zich niet thuis voelt in zijn lijf en vrouw wil worden. Daar stond ik dus. Opgemaakt, in jurk, met pruik, op halfhoge hakken.
Mijn tekst schreef ik zelf:
"Je moest eens weten hoeveel pijn het doet als ze aan de telefoon ‘meneer’ tegen me zeggen…
Nu ben ik dan 51 jaar. En heb ik wat bereikt? Heb ik wat gemaakt van mijn leven? Ja, ik heb wat men noemt ´een goeie baan´. Hoofd boekhouding! Ben ik gelukkig? Neen! Ik voel me klote!
Ja, en dat is het nu juist. Dáár gaat het om!
Ik wil mijn kloten helemaal niet voelen. Die horen niet bij mij. Die zijn niet van mij. Weg ermee! Ook met die slurf.
Alsjeblieft, zet het mes erin. Laat het maar bloeden. Dat beschouw ik dan als mijn eerste menstruatie en ik zal zingen van geluk."
8 april 2013Uitzending uitgesteld
Zojuist ontving ik een mailtje van de producent van ´Beschuldigd´, waarin gemeld wordt dat een groot aantal uitzendingen van deze TV-serie op SBS6 uitgesteld is. Dat betekent dat je dinsdag 9 april niet voor de TV hoeft te gaan zitten om naar mij uit te kijken.
Zodra een nieuwe datum bekend is, verneem je van me.
17 maart 2013DBDW op Vimeo
De onlangs voltooide korte film ´Dun Bloed Dik Water´, waarin ik een van de hoofdrollen vertolk, staat integraal op Vimeo. Gebruik deze link:
http://vimeo.com/61890036
15 maart 2013Uitzenddatum ´Beschuldigd´
Net twee dagen in de regio Amsterdam opnames gehad voor aflevering 53 (´Lievelingetje´) van de TV-serie ´Beschuldigd´. Daarin heb ik een flinke bijrol. De uitzenddatum is inmiddels bekend: dinsdag 9 april 18.00 uur op SBS6.
9 maart 2013`Beschuldigd´
Ook SBS6 brengt ´scripted reality´ op TV. Een paar dagen geleden werd ik gevraagd voor een bijrol in een van de afleveringen van de serie ´Beschuldigd´. Komende week zijn er twee opnamedagen voor mij.
9 maart 2013BOA en SOA
Vorige week opnames gehad voor een e-learningfilm van opleidingsinstituut NHA. Mijn taak was om een BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) weer te geven.
Onder meer een SOA zorgde voor vervelende ontwikkelingen in aflevering 19 van het tweede seizoen van Achter Gesloten Deuren (Net5). Daarin vertolk ik de beste vriend van de hoofdpersoon. De uitzending had 7 maart plaats.
Gemist? Kijk dan terug via deze link:
http://www.net5.nl/programmas/achter-gesloten-deuren/videos/seizoen-2/19-een-familiezaak/achter-gesloten-deuren-19-een-verloren-zaak
15 februari 2013Geïnterviewd
Het is een beetje onwennig, persoonlijk geïnterviewd worden als je in de loop van bijna 35 jaar als redacteur/journalist zelf honderden mensen het hemd van het lijf hebt gevraagd.
Journaliste Nicolien Bout van WeekendGezet wilde graag de acteur Maarten Brorens eens spreken. Zie hier het resultaat:
https://www.facebook.com/mediaprofessionalszuid/photos/a.401745746571557.95558.323513394394793/428203217259143/?type=1&theater
7 februari 2013´Dun bloed dik water´
Na een leven vol drank en agressie is Max ernstig ziek en besluit na ruim 20 jaar zijn dochter weer eens op te zoeken. Maar ze heeft geen trek in die onaangekondigde visite...
Je begrijpt het al: Max wordt door mij vertolkt - weer zo´n rol waar ik me eens lekker in kon vastbijten - en de film heet `Dun bloed dik water´. Het is een productie van studenten van de afdeling Video van de Akademie Beeldende Kunsten Maastricht en Communication & Multimedia Design. Kort geleden hadden de opnames plaats en de première is op dinsdag 26 februari in filmhuis Lumière te Maastricht.
7 februari 2013AGD, seizoen 2
Vorig seizoen dook ik op in een van de eerste afleveringen van de scripted reality-serie ´Achter gesloten deuren`. Was blijkbaar goed bevallen, want ook voor het tweede seizoen werd ik geboekt, in een totaal andere rol. ´Mijn´ aflevering, getiteld Een Familiezaak, wordt uitgezonden op donderdag 7 maart op Net5.
7 februari 2013Locomotie
In het laatste kwartaal van 2012 werd ik toegevoegd aan de vaste redactie van het landelijk magazine ´Locomotie´. Dit verschijnt enkele malen per jaar en wordt uitgegeven door het Wetenschappelijk Bureau van de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF). Dit is een samenwerkingsverband van onafhankelijke provinciale partijen, dat middels één zetel in de Eerste Kamer vertegenwoordigd is.
De bladen zijn ook digitaal in te zien. Mijn bijdragen (voornamelijk interviews met politici en bestuursleden) zijn te vinden in de uitgaves vanaf no. 49:
http://www.osfractie.nl/wb/locomotie.html
1 januari 2013Aan de slag!
Het nieuwe jaar begint energiek. Morgenmiddag vindt het eerder geplande interview plaats. Een journaliste van een provinciale krant gaat me het hemd van het lijf vragen.
Donderdag naar Amsterdam voor een scriptlezing en kennismaking met medespelers. Mij is namelijk voor de tweede maal een stevige rol aangeboden in een aflevering van de succesvolle Net5-serie Achter Gesloten Deuren. De draaidagen zijn begin volgende week.
Daarna weer voorbereiden op een nieuwe klus. Studenten van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht hebben mij gecast voor een rol in hun speelfilm. Dat wordt inmiddels mijn derde ABKM-productie. Een repetitie en drie opnamedagen vinden medio deze maand plaats. Nieuwsgierig? Check:
http://www.dunbloeddikwater.nl
Vervolgens zijn in het westen van het land de - uitgestelde - opnames voor het e-learningprogramma ten behoeve van de zorgsector.
4 december 2012Jeroen Willems
Gisteravond was ik - onwetend van zijn plotselinge overlijden - in Maastricht voor mijn wekelijkse acteertraining. Vlak voor aanvang raakte ik met een actrice in gesprek over Method Acting. Ze wilde er meer van weten. Ik gaf haar wat uitleg omtrent gebruik van eigen gevoelens en ervaringen, waarop zij zei: "Dan moet je natuurlijk wel ervoor waken dat de emoties niet met je op de loop gaan, lijkt me zo."
Daarop antwoordde ik: "Jeroen Willems heeft eens in een interview gezegd: ´Daar moet je verstandig mee omgaan, want als ik weer aan het open graf van mijn vader sta, kan ik niet meer acteren.´ Dat hou ik mezelf ook altijd voor."
Een paar tellen later werd ik weggeroepen om even te helpen met meubilair sjouwen in een belendend lokaal. Een andere actrice - die van dit gesprekje niets mee had gekregen - zei toen tegen mij: "Zeg Maarten, had jij al gehoord dat Jeroen Willems is overleden?"
Ik kreeg het ijskoud.
2 december 2012De Zaak Z@ppendael
De laatste en ontknopende aflevering van de NCRV-kinderserie De Zaak Z@ppendael gleed zaterdagmorgen jongstleden over het scherm. De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg - nou ja, een dubbelganger dan - kwam in de finale voorbij.
Ga naar dit filmpje en schuif even door naar 15.10.
http://www.youtube.com/watch?v=HlNffyOahVk&feature=share&list=ULHlNffyOahVk
29 november 2012Un updeet
Zaterdag 1 december komt ´Steven Spielberg´ - hij lijkt toevallig erg veel op mij - op TV. Het betreft het NCRV-kinderprogramma ´De Zaak Z@ppendael´. Aanvang om 08.45 uur op Nederland 3. Geen tijd of dan nog in bed? Kijk later op Uitzending Gemist.
De aflevering van Achter Gesloten Deuren waarin ik vader Ad neerzet is recent herhaald op Net5, evenals een groot aantal andere episodes. De serie is inmiddels ook verkocht aan een Belgische zender.
Vorige week ben ik gecast ten behoeve van een e-learningproject. Geloofwaardig een ´sociaal-psychiatrisch verpleegkundige´ neerzetten is mijn taak. Medio december zijn de opnames in Hilversum.
Acteurskring Nederland verzorgde in Amsterdam een workshop ´fysiek acteren´. Was een verrassende ervaring. Eerst doe je een non-verbale scène en daarna exact dezelfde, maar dan met een wit gelaatsmasker op. Zónder gezichtsexpressie zul je dus met je lijf moeten laten zien wat je wilt ´zeggen´.
Wat heb ik nog meer gedaan? Als graaf gasten in ´zijn´ kasteel ontvangen, kinderen spannende verhalen verteld tijdens Halloween en dezer weken draag ik een paar maal een lange witte baard en een rode mijter op mijn hoofd.
In opdracht van een communicatiebureau ben ik heel wat uren ´in het land´ geweest om diverse politici te interviewen en ik word komende week zelf aan de tand gevoeld door een journaliste van een provinciale weekkrant. Ik hou je op de hoogte!
28 november 2012Pleh!: de zevende
Het zal je niet ontgaan zijn dat in de reclameblokken van vrijwel alle vaderlandse zenders dagelijks een nieuwe commercial van Interpolis meeloopt. Een bizar verhaaltje in een huisartsenpraktijk met als titel: Pleh!. En wie vervult de rol van dokter? Je raadt het al...
Al tellende kwam ik er achter dat dit inmiddels mijn zevende TV-reclame is! Heb je deze nog niet gezien? Je treft ´m aan in de showreel op mijn site en op YouTube:
https://youtu.be/4RgGB-UnaJs
30 september 2012Première op NFF
Dat een film met mij in een van de hoofdrollen dit jaar tijdens het Nederlands Film Festival te Utrecht vertoond zou worden, had ik vorige week nog niet durven verzinnen.
Hoe het lopen kan! Een van de filmploegen die deelnemen aan het mondiale ´The 48 Hour Film Project´ benaderde mij vrijdagavond voor een rol in een korte film. Zaterdag waren de opnames in Zwolle, vandaag is gemonteerd. Woensdagavond 3 oktober bekijk ik samen met crew en cast van team ´Vers Fruit´ in Pathé Rembrandt het resultaat en weten we daags erna of we in de prijzen vallen.
30 september 2012Spielberg
Neen, hij heeft me niet gebeld voor een rol. Maar...wat niet is kan nog komen!
Wèl was ik afgelopen week in Hilversum om een scène voor een kinderserie op te nemen. En daarin komt regisseur Steven Spielberg voor. Of die zelf geen tijd had om te komen òf dat hij niet te betalen is, hebben de makers van de NCRV-serie me niet verteld. Feit is dat ze een look-a-like zochten en dat was ik dus. Mèt brilletje, baardje en petje. Uitzending: begin december. Nadere details volgen.
Die baard - was een half jaar blijven staan voor een aantal producties - heb ik vandaag compleet afschoren. Heerlijk, lekker fris!
2 september 2012Dinsdag op TV: ´Verziekte relaties´
´Achter Gesloten Deuren´ is de titel van een nieuwe TV-serie, die vanaf aanstaande maandag elke werkdag om 19.00 uur op Net5 wordt uitgezonden: ´scripted reality´ op basis van waargebeurde verhalen.
In aflevering 2, die dinsdag 4 september te zien is en ´Verziekte relaties´ heet, maak ik deel uit van de vijfkoppige cast.
Wil je niet wachten tot dinsdag? De eerste afleveringen zijn als opwarmer reeds op de site van Net5 gezet. Gebruik deze link:
http://www.net5.nl/kijkeerder/achter-gesloten-deuren/videos/seizoen-1/2-verziekte-relaties/achter-gesloten-deuren-2-verziekte-relaties
2 september 2012Filmacademiefilm
Gisteren tot vijf uur op de set gewerkt in en rond een bungalow in het Zuid-Limburgse Ulestraten. Studenten van de Amsterdamse Filmacademie willen volgend jaar op onder meer het Nederlands Film Festival in Utrecht een eigen productie presenteren. Zij boekten mij voor een van de bijrollen.
Het is een heerlijk bizar scenario. Zie voor meer info:
www.astronautdefilm.nl
31 augustus 2012Drúkdrúkdrúk...
Met op de tong nog de nasmaak van een ´historische´ klus in het imposante Kasteel Hoensbroek alweer op weg naar nieuwe projecten.
Oh, wat ik daar deed?
Als ´keukenmeester´ was ik tijdens de ridderfeesten dagenlang in de weer. Kinderen liet ik in mijn middeleeuwse keuken flensjes maken voor de ridders, terwijl de ouders mij het eeuwenoude hemd van het lijf vroegen over kookkunsten in een ver verleden.
En nu weer verder: zondag ben ik de ´speaker´ van het Parcours op het Vrijthof in Maastricht, de jaarlijkse presentatie van de culturele seizoen.
Volgende week ga ik in Amsterdam tijdens een bijeenkomst van Acteurskring Nederland leren geloofwaardig èn veilig te knokken tijdens gevechtsscènes.
Later in september naar Hilversum voor...ehhh...helaas...ik mag nog niets erover loslaten...
18 juli 2012Pilot nieuw TV-programma
Vanaf vrijdag aanstaande verblijf ik enkele dagen op een camping ´ergens in Nederland´. Neen, niet voor vakantie. Er wordt een pilot - een proefuitzending - gemaakt van een nieuw TV-format, waar een grote commerciële zender interesse in heeft getoond. Met z´n allen gaan we ons stinkende best doen er een topproduct van te maken dat de potentiële klant over de streep moet trekken. Ik maak deel uit van de acteursploeg en ben me momenteel aan het voorbereiden op mijn rol. Nu nog hopen op droog weer, want ik wil natuurlijk tòch na afloop met een vakantiegevoel huiswaarts rijden.
13 juli 2012Op YouTube ontdekt...
Op YouTube vond ik bij toeval een filmpje dat me erg bekend voorkwam. Het betreft een productie van de Amsterdamse Hallo Academie, waaraan ik een paar jaar geleden meewerkte. Het blijkt echter een andere montage te zijn (hierin ben ik meer in beeld); de oorspronkelijke (daarin ben ik vaker aan het woord) staat in mijn showreel op deze site.
Herinneringen borrelden weer naar boven en ik weet nog dat ik met regisseur Danyael Sugawara aan het uitproberen was welk stemmetje en accent het beste bij mijn type zouden passen. Toen ik met diepe stem een Limburgs accent heel zwaar aanzette viel hij bijna achterover van het lachen. De keus was gemaakt!
Zie:
http://youtu.be/p6WoGMOCEGw
11 juli 2012´40 procent´ online
De korte film ´40 procent´, recent in Amersfoort opgenomen, staat online. De alcoholist Peter (door mij vertolkt) rijdt een jonge vrouw aan, waarna zijn leven een onverwachte - positieve! - wending neemt.
De productie is te vinden op Vimeo:
https://vimeo.com/105850366
2 juli 2012Snel lezen
Of het nu ´snel lezen´ is of ´snellezen` (één werkwoord dus), dat laat ik even in het midden. Feit is, dat ik een paar dagen geleden binnen een uur tijd een eenvoudige techniek leerde waarmee ik mijn leessnelheid verdubbelde. Het betrof een actie van de NS in samenwerking met psycholoog Mark Tigchelaar, auteur van het boek ´Haal meer uit je hersenen´. Tijdens een treinreis van Amsterdam CS naar Den Bosch werd in een gereserveerde coupé de training gegeven. Een journaliste van dagblad Metro zat toevallig naast mij en onderwierp me aan een mini-interview. Wil je het hele verhaal lezen (Metro Holland, 28 juni 2012, pag. 7), gebruik dan deze link:
http://www.newreadmetro.com/show/en/MetroHolland/20120628/1/07/
5 juni 2012Buitenstebinnen (2)
Je hebt nog wat van mij tegoed: een fragment uit een uitzending van RTV Maastricht met als onderwerp de locatievoorstelling ´Buitenstebinnen´van theatergroep De Bus:
http://vimeo.com/40870837
Let vooral op de brandweerman (vanaf 04.20) die als taak heeft een kat uit de boom te halen en dat enkele dagen achtereen! Het leuke van deze vorm van ´verborgen theater´ is de interactie met nieuwsgierige en nietsvermoedende passanten. "Natuurlijk mevrouw, die ladder is niet erg handig, maar de hoogwerker laten komen is veel te duur. Die kost een paar honderd euro per uur."
5 juni 2012Geacteerde columns
Toen vorig jaar het seizoen van de acteertraining van Kumulus Maastricht ten einde liep vroeg docent Manel Manschot: "Wil jij wat doen op de eindpresentatie?" Ik antwoordde: "Ik vertolk wel een van mijn eigen columns."
Het werd - onder Manel´s regie - een achter het spreekgestoelte mastruberende priester die de tekst sprak van de column `Celibaat´. Als je deze wilt lezen, klik je links van deze tekst op de balk ´Schrijven´, scroll naar beneden en je komt hem tegen.
Dit jaar wéér een column die ik - komende maandag - op de bühne zet en wel ´ff condooms halen´. Deze tref je links aan in de rubriek ´Ik vind...´. Locatie van handeling: bij de psychiater!
5 juni 2012Nieuwe film- en TV-projecten
Recent werd ik gecast voor een stevige rol in een aflevering van een nieuwe TV-serie, die komend najaar op Net5 uitgezonden wordt. Medio deze maand ben ik drie dagen in het westen voor de opnames. De eerste scriptlezing met mijn medespelers is al achter de rug en gelukkig ´klikt´ het prima. Meer details later.
Met een aantal enthousiastelingen van Cinesud sta ik momenteel aan de basis van een te ontwikkelen kinderserie met de naam ´Ridder Koen´. Een TV-project met een educatief randje. De eerste afleveringen zijn al gescript, de cast is bijna rond en over een paar maanden gaan we de pilots opnemen.
Studenten Media en Entertainment Management van Hogeschool InHolland Den Haag boekten mij als hoofdspeler van een ´short film´: een alcoholist die zijn dochter na ruim 30 jaar terugvindt. Twee volle dagen - ik zit in vrijwel elk shot, dus het was hard werken - hebben we gedraaid in Amersfoort en de première is op 19 juni ´s avonds in Den Haag. Ik hoop dat ik er bij kan zijn, want het is tevens een van de opnamedagen van de Net5-serie.
12 mei 2012Paul Verhoeven (2)
Afgelopen week bivakkeerde ik een paar dagen in Amsterdam om links en rechts te netwerken. Zo was in het nieuwe filmmuseum EYE - aanrader! - de première van de gerestaureerde versie van ´Spetters´, een geruchtmakende en met kritiek overladen film uit 1980 van Paul Verhoeven. Een deel van de cast, producent Joop van den Ende en de regisseur waren ook present. Met laatstgenoemde maakte ik na afloop even een babbeltje. Geheel naar waarheid vertelde ik hem dat de film mij drie decennia geleden behoorlijk uit evenwicht bracht. Als keurige knaap bekroop mij het beklemmende gevoel iets gemist te hebben: seks, drugs en rock ´n´ roll. In de jaren daarna maakte ik een inhaalslag en trapte ook tijdig weer op de rem. "Zo te zien heb je niet al te veel schade opgelopen", lachte Verhoeven.
18 april 2012Buitenstebinnen
In het kader van Maastricht Toneelstad Festival 2012 heeft theatergroep De Bus - die opereert vanuit een stokoude, lila geverfde streekbus - mij uitgenodigd om mee te spelen in de locatievoorstelling ´Buitenstebinnen´. Deze doorkruist de Maastrichtse binnenstad en geeft de deelnemende bezoekers een intiem en soms bizar kijkje achter de facades van de Limburgse hoofdstad. Vandaag was er een repetitie, morgen is de generale. Voorstellingen: vrijdag 20, zaterdag 21, maandag 23 en dinsdag 24 april. Meer info: www.maastrichttoneelstad.nl
5 april 2012Yeah!!!
De Libelle-commercial - terug te vinden in mijn showreel - draait inmiddels intensief op de Nederlandse zenders. Zoals je hoort, heb ik een minieme hoeveelheid tekst. Maar het weinige dat gezegd wordt, daar heb ik dan ook mijn ziel en zaligheid in gelegd. Of niet soms?
Na de opnames kreeg ik nog een leuk bericht: er verschijnen ook advertenties op basis van deze TV-reclame in diverse tijdschriften, waaronder...Playboy!
16 maart 2012Columns
Jarenlang schreef ik vrijwel elke week een column. Die ijzeren discipline begon de laatste tijd behoorlijk te roesten, doordat ik steeds meer energie pompte in acteerwerk.
Maar, vanaf vandaag komt daar verandering in! Op deze site, onder de knop ´Ik vind...´, spui ik regelmatig - wekelijks, dat ga ik niet beloven - mijn mening.
16 maart 2012Première
De postproductie van de jeugdfilm ´Mijn avonturen door V. Swchwrm´ nadert zijn einde. In Jip en Janneke-taal: hij is bijna klaar! Hierin heb ik een bijrol en kreeg daarom een uitnodiging voor de feestelijke première, eind deze maand in Tuschinski Amsterdam. Daarna gaat-ie landelijk in de bioscopen draaien.
Géén première, maar een herhaling is de TV-commercial van de Albert Heijn Eftelingweken. Die is vorig jaar opgenomen en uitgezonden, maar draait nu weer in de reclameblokken mee. Er zijn twee versies en in één daarvan promoot ik ´s lands bekendste attractiepark.
23 februari 2012Damesblad
Wat betreft TV-reclames weten ze mij inmiddels wel te vinden. Wederom heb ik er eentje gescoord. Yes! Dit keer ten behoeve van een al vele decennia bekend en vertrouwd damesblad. Voor mij een leuke bijrol. Volgende week zijn de opnames.
6 februari 2012´t Loon
Het zal je niet ontgaan zijn dat Heerlen eind vorig jaar landelijk in het nieuws was omdat winkelcentrum ´t Loon deels op instorten stond. Het gevaarlijke gedeelte is gesloopt en diverse zaken hebben elders in de stad onderdak gekregen. Het afgeslankte gebouw is weer netjes afgewerkt en voorzien van een nieuwe entree.
Komend weekend is er een tweedaags feest ter gelegenheid van de heropening en de organisatie heeft mij gevraagd als presentator/MC het programma aan elkaar te praten.
6 februari 2012Brandfighters
´Brandfighters´ is een competitie voor jonge filmmakers, die in de gelegenheid worden gesteld promotievideo´s voor bekende merken te maken.
Danny Maas en Bas van Dun uit Tilburg nodigden mij uit om mee te werken aan hun inzending ten behoeve van een verzekeringsmaatschappij. Mijn rol: een gelikte verkoper die ongevraagd aan de deur komt! Gisteren waren de opnames. Deels voor een ´green screen´ i.v.m. special effects.
Danny en Bas zijn nu razend druk met monteren, want eind deze week is de deadline.
17 januari 2012De Overloper
Deze week trein ik naar Amsterdam voor een ´viewing´ van televisiefilm `De Overloper´. Allen die meewerkten aan de op de serie ´Flikken Maastricht´ geënte productie komen daarvoor bij mekaar in Tuschinski.
In de TROS/Eyeworks-film - 27 januari op TV - heb ik een bescheiden rolletje. Maar, zoals een van mijn docenten ooit zei: "Er bestaan geen grote en kleine rollen, wèl grote en kleine acteurs!"
Daar hou ik me dan graag aan vast...ahùmm...
17 januari 2012Piet Römer
Sinds Stiefbeen & Zoon - sixties, in zwart/wit - had ik hem niet meer uit het oog verloren: Piet Römer. Vannacht overleden. Een van die oer-BN´ers waarvan je altijd het gevoel had dat je hem persoonlijk kende.
Als leerling-verslaggever van een lokale krant interviewde ik hem meer dan drie decennia geleden op een Valkenburgs terras naar aanleiding van opnames voor een TV-serie in het stadje . Hij stond voor me op (!), reikte mij de hand en stelde zich voor: "Hallo, Piet Römer." Wat was hij toen heerlijk gewoon! (Jaja, ik weet het...als Nederlands artiest kun je geen groter compliment krijgen dan de opmerking dat je ´zo gewoon gebleven bent´, maar ik heb wel eens mindere goden ontmoet waar geen gesprek mee te voeren viel omdat ze bol stonden van zelfgenoegzaamheid: "U zult mij ongetwijfeld wel kennen van...")
Recent nog las ik een interview waarin hij verhaalde over zijn eerste jaren als acteur en zijn verwoede pogingen om een bepaald typetje adequaat neer te zetten. Piet bleef ontevreden omdat hij de juiste toon niet vond en ging uiteindelijk - licht gefrustreerd - het podium op met de gedachte (ik vertaal het even vrij): "Ach, ik doe gewoon maar wat. We zien wel." En het was perfect!
Daar denk ik - als acteur - vaak aan. Ga niet forceren, maar blijf jezelf. Geldt trouwens ook voor het dagelijks leven, hoor!
17 januari 2012Pardoes
De TV-serie Pardoes - een initiatief van De Efteling - was in december dagelijks te zien op Nickelodeon en nieuwjaarsdag werden de afleveringen achter elkaar uitgezonden. De scènes met mijn bijdragen kun je terugzien in de showreel, elders op deze site.
Van de decors was ik bijzonder onder de indruk. Je zou niet zeggen dat alles is opgenomen in een fabriekshal op een tochtig Brabants industrieterrein. Oordeel zelf.
10 december 2011Op YouTube
Een totale PC-crash overkomt alleen anderen. Dat dacht ik tenminste. Totdat ik er zelf aan moest geloven. Veel materiaal kwijt - waaronder een hoop mailverkeer - en slecht geslapen. Iemand die het goed met me meent en veel verstand heeft van computers adviseerde me over te stappen op Gmail. Zo gedaan en nu bleek dat ik tevens meteen een YouTube-kanaal te mijner beschikking had. Dan ook maar meteen gebruiken, dus mijn eerste filmpje - een soortement van showreel - staat erop:
http://youtu.be/9mctgIsBPYw
10 december 2011Flikken Maastricht
De TROS besloot dat er vooraf aan het nieuwe seizoen van kijkcijferkanon Flikken Maastricht een anderhalf uur durende televisiefilm zou moeten komen met daarin de personages uit de serie. Onlangs werd ik benaderd voor een kleine gastrol - mèt speciaal daarvoor gekweekte baard - en zondag 4 december stond ik op de set. Titel van de film: De Overloper. Uitzending op 27 januari.
10 december 2011Isabelle
Recent kreeg ik van De Trap in Amsterdam, waar ik enige jaren geleden een acteeropleiding volgde, een uitnodiging voor een informatief avondje met regisseur Ben Sombogaard (o.a. De Storm, Bride Flight en De Tweeling). Na de vertoning van zijn recente film Isabelle werd uitgebreid ingegaan op de voorbereidingen en uitvoering van dit project. Bijzonder was dat we castingtapes te zien kregen waaruit bleek dat hoofdrolspeelster Halina Reijn óók gevraagd werd om eens de rol van haar tegenspeelster te doen. Moraal: casten is een langdurig en zorgvuldig proces.
10 december 2011Paul Verhoeven
Dat hamburgerrestaurant was dus - inderdaad, ja - McDonald's ! De commercial heeft een tijd intensief gedraaid en je kunt ´m terugzien in de showreel op mijn site.
Vlak vóór de opnames van deze TV-reclame trok ik naar Den Haag om reclame voor mezelf te maken. Het zal je niet ontgaan zijn: Paul Verhoeven staat aan het hoofd van de Entertainment Experience, waarin hij zowel amateurs als professionals in de gelegenheid wil stellen mee te werken aan zijn filmproject. Ook ik wilde wel eens onder de ogen van de Oude Meester komen en deed auditie. Die staat nu online. Als je wilt, mag je - na het bekijken van het filmpje - op me stemmen. Zie:
http://www.entertainmentexperience.nl/video/ll7zi5b36pup2pc891hv0zirt
Oh ja, en voor ik het vergeet: het RTL-programma Films & Sterren besteedde een item aan het evenement. Als je even doorschuift naar de 22e minuut kom je mij tegen (zolang als de aflevering online staat):
http://www.rtl.nl/xl/#/u/c946bac3-877f-3047-b8d0-e6b3c9f57144/
22 september 2011Commercial King?
Het heeft er alle schijn van dat ik hard op weg ben de Commercial King van Nederland te worden...ahum... In ieder geval heb ik nu voor de tigste keer een TV-reclame gescoord. Van een wereldwijd befaamd hamburgerrestaurant nog wel. Dit keer een bijrol en begin volgende week zijn de opnames. Nadere berichten volgen.
21 september 2011Cinesud
Elbe Stevens, een oorspronkelijk uit Limburg afkomstige regisseur, scriptschrijver en producer, is na jaren ´Randstad´ teruggekeerd naar zijn geboortegrond met het vaste voornemen in Limburg een filmindustrie op poten te zetten. Hij heeft hier al twee korte films gemaakt een en daarvan wordt deze week vertoond op het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Hij nam het initiatief tot de oprichting van Cinesud, een breed platform voor mediaprofessionals. Zijn landelijk bekende collega Paul Ruven verzorgt binnenkort de openingsavond van Cinesud. Allicht heb ik me inmiddels als lid ingeschreven. Meer info:
www.cinesud.nl
21 september 2011Shurgard
De commercial waar ik het eerder over had loopt inmiddels mee in de reclameblokken van vrijwel alle landelijke TV-zenders. Is van Shurgard, het internationale bedrijf dat opslagruimte verhuurt aan particulieren. Nog niet gezien? Je kunt het filmpje bekijken in de showreel op mijn site, maar ook via deze youtube-link:
http://youtu.be/2mdLyRfaPJs
21 september 2011Slava
Nog steeds onder de indruk van de `Snowshow´ van de Russische clown Slava, die ik meemaakte tijdens het Heerlense festival Cultura Nova. Bijzonder spectaculaire acties wisten me te overdonderen, maar vooral déze scène is me bijgebleven. Het filmpje heb ik al tientallen keren bekeken. Subliem acteerwerk:
http://youtu.be/xZga4nbatPc
Ook indrukwekkend was de mensenzee op het Vrijthof in Maastricht tijdens de culturele uitmarkt Het Parcours op 11 september. Voor de tweede maal had de organisatie mij geboekt als podiumpresentator.
3 augustus 2011Bingo !
Alwéér een landelijke TV-commercial te pakken. Vorige week op casting geweest, vanavond een telefoontje gekregen: "Jij bent uitgekozen."
Dit keer een stevige rol met tekst en acteerwerk. Komend weekend ga ik naar Brussel voor de opnames. Verder mag ik nog niet teveel erover kwijt, maar ik kom er tijdig op terug.
21 juli 2011Accent
Herman Finkers spint goed garen bij zijn noordelijk accent. Sterker: het is zijn handelsmerk.
Mijn zuidelijke tongval werd in het westen weliswaar als zeer charmant ervaren, maar niet als professioneel indien je te kennen hebt gegeven breed inzetbaar te willen zijn bij film, TV en theater. Daar moest dus wat aan gedaan worden en ik glim de laatste tijd van trots als ik weer eens te horen krijg: "Oh, jij komt uit Zuid-Limburg? Nou, da´s niet te horen!"
Ja, ik heb hard gewerkt en klop mezelf nu even op de borst, maar sluis complimenten óók door naar de diverse stem- en spraakdeskundigen die mij liefdevol en geduldig begeleiden.
19 juli 2011Interview
In de loop van diverse decennia heb ik als verslaggever honderden mensen geïnterviewd en geleerd hoe je ze zodanig moet inweken dat ze het achterste van hun tong laten zien.
Maar...als een vakgenote vraagt om haar vaardigheden op mij los te laten, dan breekt het klamme zweet me uit. Sandra Israel - die ik overigens al heel wat jaren ken - wist me echter snel te ontdooien en zonder stotteren heb ik haar te woord gestaan.
De publicatie staat op www.zwartgoud.net en via deze link (even kopiëren naar je browser) vlieg je meteen naar mijn verhaal:
http://zwartgoud.net/2011/07/schrijver-en-acteur-maarten-brorens-heerlen-heeft-het-mijnstof-van-zich-afgeschud
19 juli 2011LinkedIn
Het netwerken in de kroeg zal zeker zijn waarde behouden, maar ook ik ontkom niet aan zaken als LinkedIn. Ik sta zelfs verbaasd van de snelheid waarmee je nieuwe contacten opdoet. En - best belangrijk - je raakt er niet aangeschoten van.
Tik op LinkedIn gewoon mijn naam in of kopieer deze link naar mijn Public Profile naar je browser:
http://nl.linkedin.com/pub/maarten-brorens/24/122/a0
19 juli 2011Bob Log III
In het Valkenburgse Openluchttheater, waar in een grijs verleden mijn grootvader operettegezelschappen regisseerde en waar acteerkanonnen als Albert van Dalsum optraden, was ik zondag om het Belgische powertrio Triggerfinger live mee te maken. Het was de afsluitende act van het muziekfestival Bokpop. De daaraan voorafgaande artiest fascineerde me echter mateloos. Bob Log III maakt als one-man-band een soort rafelige en rauwe Deltablues, gefundeerd op platte humor. Al bijna 10 jaar speelt hij succesvol op alle continenten, maar niemand weet wie hij is of hoe zijn gezicht eruit ziet. Hij draagt namelijk altijd een astronautenhelm. Dan concludeer ik: da´s een fenomenaal acteur. Kopieer deze link naar je browser en oordeel zelf:
http://youtu.be/sIpCFJ22xEY
14 juli 2011De Windman
Afgelopen week ben ik urenlang op de IJsselmeerdijk in de Flevopolder in de weer geweest. Strakblauwe lucht, stralende zon en heel veel wind. Vooral dat laatste was nadrukkelijk de bedoeling, want ik personificeerde de Windman. Die is zodanig geobsedeerd door lichte en zware stormen, dat hij een groot deel van zijn tijd besteedt aan het ´vangen´ van wind in grote zakken.
Drie jonge kunstenaars - Karlijn Zinken, Annelinde de Jong en Jeroen Arians - zijn door de Stadsschouwburg Utrecht uitgenodigd om een korte film te maken die een aantal weken permanent vertoond zal worden op de 12 bij 4 meter grote videowall aan de buitenzijde van het gebouw. Genoemd drietal, dat het concept bedacht en uitwerkte, strikte mij voor het acteerwerk.
Wederom gestrikt, maar dan voor een interview, werd ik door Sandra Israel. Zij schrijft voor de culturele website zwartgoud.net en een dezer dagen zal publicatie plaatsvinden.
7 juni 2011Swchwrm
´Mijn avonturen door V. Swchwrm´ (spreek uit: Sjroem).
De titel van een jeugdboek van Toon Tellegen, in 1998 uitgegeven als Kinderboekenweekgeschenk. Het bekijkt de wereld van een 9-jarig jongetje dat graag schrijver wil worden en wordt momenteel verfilmd onder regie van Froukje Tan. Hoofdrollen zijn er voor onder meer Dennis Reinsma, Georgina Verbaan en Hans Dagelet. En ik werd uitgenodigd om een van de bijrollen in te vullen: een timmerman die zijn hoofd heeft verwond en diverse malen terugkomt in de fantasieën van de hoofdpersoon. Er waren voor mij inmiddels twee opnamedagen in Rotterdam en op 23 juni wordt ik ergens in de Maasstad weer op de set verwacht. In februari gaat de film landelijk in de bioscopen draaien.
De opnames voor ´Bonestorm´ zijn - voor mij in ieder geval - afgerond. Kijk voor meer info op www.oochoo.nl
Oh ja, en de kinderserie ´Pardoes´ komt waarschijnlijk vanaf december op TV.
De commercial van Albert Heijn, waarin ik meehielp de Eftelingweken te promoten, heeft een maand in de reclameblokken meegelopen.
Wat betreft trainingsacteren zijn Theo en Marlies van Buro Verheijen mij momenteel theoretisch en praktisch stevig aan het bijscholen. Als (trainings)acteur ben je namelijk nooit uitgeleerd en ik blijf gretig slurpen. Ook van het door dit buro georganiseerde symposium ´Interculturele Communicatie´ - aanstaande zaterdag ben ik een van de deelnemers.
19 maart 2011Mea Culpa
Mij bereiken de laatste tijd klachten. En wel van regelmatige bezoekers van deze site. Of ik niks meer doe, zo wordt gevraagd.
"Ehhh...hoezo?"
"Al maandenlang is er niets meer aan de nieuwspagina toegevoegd!"
Verdorie, ze hebben gelijk! Slordig van me. Mea Culpa. Mea Maxima Culpa!
Neen, ik heb geen duimpje zitten draaien. Vooruit, daar gaan we. Wat is er allemaal gebeurd?
Op initiatief van Ronald van Elderen is een groep samengesteld van zo´n 12 professionele acteurs en actrices die regelmatig bij elkaar komen om te sparren en van elkaar te leren. Er waren al plezierige bijeenkomsten in Breda en Delft. Als trainingsacteur volgde ik cursussen ´agressie´ en ´feedback´. Bij Yvette Fijen, landelijk vermaard stem- en spreekdocente, deed ik een driedaagse workshop in Amsterdam. Wat leuke schrijfklussen tussendoor en ik fungeerde als ´microfonist´ van een ijsrevue in Maastricht.
Natuurlijk de nodige audities en af en toe mocht ik ´Bingo!´ roepen. Zo stond ik naast onder meer Peter Faber op de set van ´Pardoes`, een nieuwe TV-serie van De Efteling die in september start op Nickelodeon. Vervolgopnames zijn voor mij eind april gepland. Mijn rol: Educatieheer. Jawel!
En dan, begin april, opnames voor een TV-commercial van een zeer bekende kruidenier met een zonodig nóg beroemdere filiaalmanager. Afgelopen week werd ik gebeld: "Maarten, je bent het geworden!"
Tevens wordt na een lange pauze de productie van de hardrock-film ´Bonestorm´ weer opgepakt en ben ik wederom de sjofele barman Theo. Maar die krijgt het nog zwaar te verduren...
Nou, dawassut dan weer voorlopig. Ik beloof plechtig nieuwe nieuwtjes niet meer op te zouten.
13 oktober 2010Stroomversnelling
Vanmiddag was op Nederland 3 de uitzending van de kinderserie XMIX waarin ik Henry de Kunstenaar neerzet. Voor wie het gemist heeft: is nog terug te zien op de site van de EO. Ga via de knop ´kids´ naar XMIX.
Dan komt vanaf 18 oktober een commercial van Telfort op TV, waarin ik een rol vertolk. Over de inhoud mag tot de eerste uitzending contractueel niets verklapt worden. Afwachten dus maar.
De eerste opnames voor de film Bonestorm in de regio Rotterdam/Den Haag zijn soepeltjes verlopen en eind deze maand worden ze vervolgd tijdens een kleine week hard werken.
Animaties gedaan op uitmarkten in Heerlen en Landgraaf en de presentatie verzorgd van uitmarkt Het Parcours op het Vrijthof in Maastricht. Meegewerkt aan de optocht van de Franse straattheatergroep Plasticiens Volants tijdens het festival Cultura Nova in Heerlen. Middelbare scholieren tijdens workshops laten kennismaken met acteren en theater maken, tijdens een feestavond ingehuurd om de ´gekke ober´ uit te hangen, in de Amsterdamse Warmoesstraat als 18e eeuwse koopman gasten van de NV Zeedijk onderhouden, tussendoor nog redactiewerk...
Neen, ik verveel me niet.
Vrijdag start bij ´mijn´ Pitboel Theater een serie jamssessies rock en blues. Goede reden om de gitaar weer eens op te pakken. Binnenkort wordt ik verder getraind in het weergeven van agressie en psychisch gestoord gedrag. Voor aanvang december ben ik geboekt als Goedheiligman en daarna kijk ik weer uit naar een vervolg-masterclass met Monique van de Ven en wel begin februari.
Tussendoor maak ik stiekem aantekeningen voor mogelijk een cabaretprogrammaatje...stemtrainingen...theoretische kennis op peil houden...netwerken...ùùhhh...nou ja, een hoop afwisseling dus!
27 juni 2010Even bijpraten...
De snor is eraf! Als acteur moet je het hebben van je gelaatsuitdrukkingen en achter die knevel bleef toch veel verborgen. Vandaar. Nieuwe foto´s zijn inmiddels gemaakt.
Dus met blote bovenlip naar Rage Against The Machine. Was één grote moshpit (hûh?...oh...èhhh...´t ziet uit als een massale vechtpartij, maar ìs dansen). Tussendoor een flinke vertaalklus gedaan (Duits-Nederlands), trainingswerk en theaterworkshops op middelbare scholen. Mezelf bijgeschoold met workshop ´Roos van Leary´. Neen, heeft niets met bloemschikken te maken, maar wel met trainingsacteren.
Als Henry de Kunstenaar een gastrol gehad in kinderserie XMIX (komt in september op Z@ppelin) en gecast voor een rol in de film Bonestorm. Gaat over enkele heavy metalfreaks en ik ben de kastelein van hun stamkroeg. Medio juli zijn mijn draaidagen gepland.
Maar nu eerst: vijf dagen Summerschool met Monique van de Ven.
31 maart 2010Rage Against The Machine
Bij de voorbereiding op een heftige, emotionele scène gebruik ik meestal harde, woeste muziek. Mijn MP3 staat vol met Rage Against The Machine. Kippenvel! Een paar jaar geleden beklaagde ik me tijdens Pinkpop bij een internetverslaggever van VPRO´s 3voor12 over het feit dat de band ter ziele was. Of iemand van het ziedende Amerikaanse kwartet op de betreffende site gekeken heeft weet ik niet, maar vrij snel erna werd een reünie aangekondigd en stond RATM voor de 4e maal op Pinkpop. En juni dit jaar in het Gelredome! Dat betekent groepstherapie voor 30.000 fans. "Fuck you, I won´t do what you tell me!!!"
Een jonge knaap, zo´n ontwapenend Nieuwetijdskind keek me eens meewarig aan en vroeg: "Meneer, bent u niet wat te oud voor dergelijke muziek?"
Ach, ik op mijn beurt heb weer medelijden met al die arme kinderen uit welstandsgezinnen die met ingehouden frustratie op een viool staan te krassen omdat pa en ma dat zo fijn vinden.
31 maart 2010To be or not to be
Een béétje acteur heeft een grondige kennis van het klassieke wereldrepertoire en reciteert beroemde passages op afroep.
Ik niet dus. Na ´To be or not to be´ begint het bij mij te haperen. Als jongen van de straat voelde ik me altijd meer verwant met Steinbeck, Deelder, Wolkers en Koot & Bie.
Je bent nooit te oud... Zaterdag naar een opera-uitvoering van Hamlet geweest. ´The Met´ live vanuit New York in een Limburgs filmtheater. Het greep me soms naar de keel. Zowel in koninklijke kringen als op straat wordt je blijkbaar heen en weer geslingerd tussen liefde, verlangen, woede, angst en twijfel.
31 maart 2010Monique (2)
Bericht gekregen: geen twee weekenden, maar een hele week (inclusief een thuisstudiedag) masterclass camera-acteren met Monique van de Ven. In juli. Dus zeg maar: Summerschool!
Ik speel nu al met de gedachte om haar vrijdagavond bij het afscheid een zakje turks fruit te geven. Of is dat flauw en afgezaagd?
16 maart 2010Psychose en meer
Trainingsacteurs moeten ook regelmatig getraind worden. Daarom ga ik deze week naar Eindhoven om te leren hoe je een psychose realistisch kunt neerzetten. Verder zal ik ervaren wat het is om manisch depressief te zijn of een angststoornis te hebben. Gorry Cleven - waar ik al goede ervaringen mee heb - geeft deze training in opdracht van Buro Verheijen.
16 maart 2010Monique
Eind vorig jaar meldde ik me bij Kemna Training in Amsterdam aan voor een masterclass camera-acteren met Monique van de Ven: twee volledige weekenden in februari.
Maar helaas werd de ´Grande Dame´ van de Nederlandse cinema geveld door een gecompliceerde longontsteking. Gelukkig (voor háár natuurlijk, maar ook voor mij en de overige deelnemers) blaakt ze weer van gezondheid. Ik kreeg in ieder geval een telefoontje met de blijde boodschap dat alsnog weekenden ingepland gaan worden. Naar verwachting in april of juni.
16 maart 2010TáDááá !!!
Hoogstwaarschijnlijk was ik de allerlaatste Nederlander die nog niet online was met een eigen website.
Welnu, daar is verandering in gekomen! Uit noodzaak overigens, want als kleine zelfstandige heb je een uithangbord nodig.
Zodra complimenten binnenkomen voor de vormgeving van de site, schuif ik deze meteen door naar ´bouwer´ Leon van Dorp. Hij heeft exact aangevoeld en uitgevoerd wat ik wilde hebben: overzichtelijk, strak en mooi.